kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821

Új bérlakások épülnek a Župančič utcában Lendván. Az elsősorban a fiatalok első lakhatási igényeinek kielégítését ...

A Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (KKK) és Lendva Község viszonya néhány éve már nem mondható felhőtlennek, a ...

Augusztus 11-én a Bánffy Központ teraszán bemutatkozott a Vajdasági Irodalmi és Képzőművészeti Karaván. Dudás Károly ...

A Lendvai Galéria-Múzeum (GML) a Szlovén Köztársaság Kulturális Minisztériuma által kiírt pályázaton 7.000 euró ...

Három tömbház épül 24 bérlakással
Górcső alatt a KKK ügyvitele
A fiatalokon a sor
Elhanyagolt hagyaték?
 

A fűtési szezon megkezdése előtt

Itt van az ősz, így megérkeztek a hűvös napok is, s ha nem akarunk fázni, akkor bizony már be kell fűtenünk. Ezért e havi cikkünkben a fűtéssel kapcsolatos takarékoskodási tippekkel fogunk szolgálni.
Még időben, tehát a fűtési szezon megkezdése előtt szerezzük be a fűtőanyagot, illetve végezzünk el vagy végeztessünk el néhány fontos teendőt fűtési rendszerünkön.
Kazánházunkban legyen rend és tisztaság, ezért távolítsunk el onnan minden nem oda illő tárgyat. Kazánunk közvetlen közelében ne legyen gyúlékony és könnyen éghető anyag, és fontos, hogy az égéshez mindig elegendő levegőmennyiséget biztosítsuk. Ha fatüzelésű kazánunk van, ezt alaposan tisztíttassuk ki, mint ahogy a kéményt is. Fontos, hogy a kéményünk és a kazánunk tisztítását a fűtési szezon alatt többször is elvégeztessük. Ha pellettel, fűtőolajjal vagy gázzal fűtünk, a kazánt szakemberrel vizsgáltassuk meg. Az elhanyagolt és rendszertelenül karbantartott fűtési berendezések már sajnos többször is okoztak tragédiát. Amennyiben fűtési rendszerünk és az érvényben lévő előírások ezt megkövetelik, feltétlenül szerezzünk be szénmonoxid-riasztót is.
Ezek után bizonyosodjunk meg arról, hogy a fűtőtestekben legyen elegendő víz . Ha kell, töltsük fel és feltöltés után kötelezően légtelenítsük is ezeket. A radiátor ugyanis csak akkor tudja a kívánt meleget leadni, ha az ideális nyomás alatt lévő víz mennyisége megfelelő.
Továbbá ellenőriznünk kell a fűtővíz keringését is, ugyanis a nyári leállás alatt a keringést működtető szivattyú gyakran leragad.
A radiátorok és a külső fal közé helyezzünk alufóliával bevont hőszigetelő anyagból készült lapot. Ez csökkenteni fogja a falon át távozó hőenergia mennyiségét.
Télen sok meleget az ablakokon, pontosabban az ablaküvegen és a réseken keresztül veszítünk el. Ezért már a fűtési szezon kezdete előtt vizsgáljuk meg, nincs-e a keret és a szárnyak között rés. Az esetleges réseket tömítéssel lássuk el.
A felsorolt munkák elvégzése után, tehát még a folyamatos fűtés előtt végezzünk el egy úgynevezett próbafűtést és bizonyosodjunk meg arról, hogy minden a legnagyobb rendben működik.
Fatüzelésű kályhában mindig csak száraz fával tüzeljünk. 1 kilogramm nedves fa fűtőértéke 2,2 kWh, 1 kilogramm száraz fáé viszont már 4 kWh, tehát közel a duplája. Emellett a száraz fa jobban ég és a kályhában nem keletkeznek lerakódások. 1 milliméter koromlerakódás már 6-10 százalékkal csökkenti kazánunk hatásfokát, ezért fontos a kazán tisztítása fűtési szezon közben is.
A radiátorokat ne takarjuk el különböző tárgyakkal, például bútorokkal, fűtéskor pedig ne takarjuk le őket ruhákkal. Ezek ugyanis akadályozzák a hőleadást. Ezért is javasolt télen a vastag és rövid függönyök használata, melyek nem érik el a radiátor felső részét.
Takarékoskodási szempontból nagyon fontos szerepe van helyiségeink hőmérsékletének is. A legmelegebb a fürdőszoba legyen, fürdés idején tartsunk itt 23–24 fokot. A nappaliban és az ebédlőben elegendő a 20–21 Celsius-fok, a folyosón és a hálóban pedig nem szükséges 17–18 foknál melegebb. Ha mégis melegebbre vágyunk, mert például alvás közben fázunk, akkor vásároljunk inkább egy meleg takarót. Tudni kell ugyanis, hogy minden Celsius-fok hozzáadott meleg 6 százalékkal növeli meg energiafogyasztásunkat. Termosztatikus radiátorszelepek beépítésével elérhető, hogy más-más helyiségekben különböző hőmérsékletek legyenek.
Éjszakára és arra az időszakra, amikor nem vagyunk otthon, csökkentsük helyiségeink hőmérsékletét 2–3 fokkal, ezzel az említett időszakban 15 százalékos energia-megtakarítást érünk el. Ügyeljünk azonban arra, hogy a hőmérséklet sehol se csökkenjen 15–16 Celsius-fok alá, hiszen ilyenkor az ismételt felmelegítés többe kerül, mint amennyit spóroltunk.
Szellőztetni télen is szükséges. A szellőztetés valójában a benti felhasznált levegő lecserélése friss kinti levegőre. A szellőztetés fontos és szükséges annak ellenére, hogy energiaveszteséggel jár. Mivel a lakásunkban életvitelszerűen tartózkodunk és különböző aktivitásokat is végzünk, a levegő szennyeződik és elnedvesedik. A rossz minőségű levegő pedig egyaránt ártalmas az emberekre és magára a lakásra is, hiszen a nedves levegő sokszor nedves és penészes falakhoz vezet. Ma már egyre több épület automatikusan működő gépi szellőztető rendszerrel van ellátva, ezeknél a hőenergia vesztesége minimális. Ezek a készülékek ugyanis visszanyerik az elhasznált levegő hőjét. Azokban a háztartásokban, ahol az említett lehetőség nincs meg, továbbra is csak kézileg, az ablakokon keresztül lehet szellőztetni. Ez esetben általában naponta háromszor ajánlatos a szellőztetés, mégpedig huzattal. Ez azt jelenti, hogy egy rövid időre egyszerre tárunk ki minden ablakot és ajtót. Hogy naponta hányszor és mennyi ideig legyenek nyitva az ablakaink, az főleg levegőnk szennyezettségétől és a kinti hőmérséklettől függ.
MCSi Design