kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821

Új bérlakások épülnek a Župančič utcában Lendván. Az elsősorban a fiatalok első lakhatási igényeinek kielégítését ...

A Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (KKK) és Lendva Község viszonya néhány éve már nem mondható felhőtlennek, a ...

Augusztus 11-én a Bánffy Központ teraszán bemutatkozott a Vajdasági Irodalmi és Képzőművészeti Karaván. Dudás Károly ...

A Lendvai Galéria-Múzeum (GML) a Szlovén Köztársaság Kulturális Minisztériuma által kiírt pályázaton 7.000 euró ...

Három tömbház épül 24 bérlakással
Górcső alatt a KKK ügyvitele
A fiatalokon a sor
Elhanyagolt hagyaték?
 

Melegvíz-előállítás napenergiával

Elmúlt a tél és megjött a várva várt tavasz, így aztán a nappalok és természetesen az éjszakák is egyre melegebbek, és ezért már fűtenünk sem kell. Bizonyos időszakokban a fűtésre valójában már csak azokban a háztartásokban van szükség, melyekben a fürdővizet központi kazánnal állítják elő.
Egy átlagos háztartásban a meleg víz előállítására a háztartás teljes energiafogyasztásának 10 százaléka megy, ebből is látszik, hogy e téren is fontos és érdemes takarékoskodni. Hogy mennyi víz fogy el egy háztartásban, az főleg a család létszámától és a családtagok szokásaitól függ, így a meleg víz fogyasztása a különböző családokban személyenként naponta 40 és 70 liter között mozog. Az említett fogyasztás 50–55 Celsius-fokos átlaghőmérsékletű vízre érvényes, melynek 60 százaléka fürdésnél és zuhanyozásnál, 15 százaléka mosakodásnál és fogmosásnál, a fennmaradt 25 százalék pedig a konyhában fogy el.
Egy átlagos négytagú család évente 3000–3500 kWh hasznos hőenergiát fogyaszt el a meleg víz előállítására. Ha figyelembe vesszük a vízmelegítők hatásfokát, valamint az energiahordozók energiatartalmát és árát, kiderül, hogy évi melegvíz-fogyasztásunk villamos energiával, olajjal és gázzal 400–460 euróba kerül. Ha meleg vizünket fával, tehát megújuló energiával állítjuk elő, akkor ez a költségmaximum 180 eurót tesz ki. Látjuk, hogy az utóbbinál a költségek több mint a felére csökkennek, de az is igaz, hogy ez a megoldás munkát és gondoskodást igényel.
Tavasszal, nyáron és ősszel úgy energiaköltség, mint kényelem szempontjából is a legoptimálisabb megoldás, ha a meleg vizünk előállítását a Napra bízzuk. Ebben a formában a meleg víz előállítására két lehetőség kínálkozik, mégpedig a napkollektorokkal és a hőszivattyúval való előállítás. Most a napkollektorokkal történő meleg víz előállításával fogunk foglalkozni.
A kérdés, amelyre elsősorban itt válaszolnunk kell, az, hogy egyáltalán kifizetődik-e a házunk tetejére napkollektorokat szerelni. A válasz: hosszú távon igen. Tudnunk kell ugyanis, hogy Lendván és környékén évente átlagosan 2100 napsütéses óra van. Ebből tavasszal 500 órát, ősszel 450 órát, nyáron pedig 850 órát süt a nap. Az elhangzottakból az következik, hogy már kora tavasztól késő őszig a napkollektorok eredményesen fognak üzemelni. Kivételt jelentenek persze az esős és ködös napok. Így aztán elmondhatjuk, hogy március végétől szeptember végéig a meleg vizünket a nap állítja elő, és ezzel az éves fogyasztás 70 százalékát kapjuk napenergiából.
Ha a nap energiájával szeretnénk meleg vizet előállítani, úgynevezett napenergia-befogó rendszert kell felszerelnünk. E rendszer fő elemei közé tartoznak a napkollektorok, a víztároló, a rendszert összekötő elemek, valamint a felügyelő-, azaz vezérlőautomatika. A napkollektorokról talán csak annyit, hogy kaphatók hagyományos és vákuumos kivitelezésben. Az utóbbiak drágábbak, de a vákuum kitűnő hőszigetelési tulajdonsága miatt jobb hatásfokkal rendelkeznek. A napkollektorokat általában a ház tetejére szereljük, mégpedig déli irányba 30 fokos szögben. Jól méretezett és helyesen kivitelezett napenergia-befogó rendszer minden négyzetméternyi kollektora évente általában 500–700 kWh hőenergiát gyűjt be. Itt a magasabb érték természetesen a vákuum kollektorokra érvényes. Ebből az következik, hogy egy négytagú családnak hat négyzetméter hagyományos napenergia-begyűjtőt kell felszerelni 300 literes víztárolóval ellátva. Vákuumkollektorok esetén, ezek jobb hatásfoka miatt pedig elegendő négy négyzetméternyi napkollektor is. Ha a költségeket az olaj vagy a villamos energia árával hasonlítjuk össze, a befektetés 10–12 év üzemelés után térül meg, a rendszer élettartama pedig 25–30 év. A befektetés összege a rendszer minőségétől függ, és 3000–5000 euró között mozog.
A rendszer beszerelésénél igényelhető szubvenció is. A nem visszatérítendő összeg mértéke az elismert költségek 20 százaléka lehet, de egyben nem haladhatja meg a 200 euró/kollektornégyzetmétert. Bővebb információk az EKO sklad honlapján találhatók, de adatokkal tanácsadó irodánkban is szolgálunk ingyenesen.
MCSi Design