kele
perec1
garas1
62. évfolyam
46. szám
Lendva 
2018. 11. 15..
kiscim4618
 

A Maribori Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének felhívása

Kedves Hallgatók!
A Maribori Egyetem Magyar nyelv és irodalom oktatási programja az egyetlen magyar nyelven végezhető stúdium Szlovéniában. A programon kívül lektori órákra is van lehetőség mindazok számára, akik már tudnak magyarul, és azoknak is, akik most szeretnék megtanulni ezt a „különleges” nyelvet. Azokat az érdeklődőket szólítjuk meg, akik tisztában vannak a többnyelvűség és a multikulturalitás többletértékeivel. A magyar nyelvet beszélőknek további nyelvi kompetenciafejlesztést nyújt, a más anyanyelvűeket pedig arra ösztönzi, hogy minél jobban megtanuljanak egy újabb – más típusú, más nyelvcsaládba tartozó – nyelvet. A Lektorátus a hallgatókat a mobilitásra is motiválja, elsősorban ERASMUS kereteken belül.
A Maribori Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke lehetőséget nyújt a hallgatóknak arra, hogy választott tantárgyként a diploma megszerzéséig azt a nyelvtudást is megszerezzék, amire szükségük lesz majd a kétnyelvű oktatási intézményekben munkát vállalva. Ezzel a lehetőséggel élni nem kötelező ugyan, de tény, hogy a felkínált szakmai, nyelvi, kulturális többlettudás, a megszerezhető kompetenciák hozzáadott értéket jelentenek a szlovén–magyar kétnyelvű területen, hatékonyabbá teszik a kétnyelvű oktatás folyamatát a gyakorlatban. A muravidéki kétnyelvű oktatási program ugyanis a két nyelv és kultúra megőrzésének kétirányú modellje. A szükséges és megfelelő nyelvi kompetenciák kialakítása a tanár belső igénye kell hogy legyen, építve ezzel szakmai jelenét és jövőjét, tanári karrierjét.
Kérjük tehát az óvodapedagógus, tanító és a nem magyar szakos hallgatókat, azaz a kétnyelvű oktatás leendő tanárait, hogy használják ki a felkínált lehetőséget, mert kulcsfontosságú a jövő szempontjából, hogy nappali tagozaton, alapszakos vagy magiszteri képzésben megszerezzék ehhez a megfelelő ismereteket.
Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéken és a Lektorátuson! Jelentkezni lehet személyesen a Tanszéken vagy az alábbi ímélcímen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
MCSi Design