kele
perec1
garas1
63. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2019. 09. 19.
kiscim3819
 

A Maribori Magyar Tanszék felhívása

Kedves Hallgatók!

A Maribori Egyetem Magyar nyelv és irodalom oktatási programja az egyetlen magyar nyelven végezhető stúdium Szlovéniában. A programon kívül lektori órákra is van lehetőség az egyetem bármelyik karán tanuló hallgatók számára, akik már tudnak magyarul, és azok számára is, akik most szeretnék megtanulni ezt a „különleges” nyelvet. A Lektorátus fejleszti a magyar nyelvet beszélők nyelvi kompetenciáját, az erős nyelvjárási nyelvváltozat mellett a standard elsajátítására teszi a hangsúlyt, kialakítva ezzel a beszélőkben azt a kettősnyelvűséget, amely egy diplomás értelmiségi szakember számára alapfeltétel. A más anyanyelvűeket arra ösztönzi, hogy minél jobban megtanuljanak egy újabb – más típusú, más nyelvcsaládba tartozó – nyelvet. Mind a tanszék, mind a lektorátus mobilitásra is motiválja a hallgatókat, elsősorban ERASMUS-kereteken belül.

A Maribori Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke lehetőséget nyújt a hallgatóknak arra, hogy választott tantárgyként a diploma megszerzéséig azt a nyelvtudást is megszerezzék, amire szükségük lesz majd a kétnyelvű oktatási intézményekben munkát vállalva. Ezzel a lehetőséggel élni nem kötelező ugyan, de tény, hogy a felkínált szakmai, nyelvi, kulturális többlettudás, a megszerezhető kompetenciák hozzáadott értéket jelentenek a szlovén–magyar kétnyelvű területen, hatékonyabbá teszik a kétnyelvű oktatás folyamatát és a kétnyelvű létezést a gyakorlatban. A szükséges és megfelelő nyelvi kompetenciák kialakítása a tanár belső igénye kell, hogy legyen, építve ezzel szakmai jelenét és jövőjét, tanári karrierjét.

Kérjük tehát a Maribori Egyetem hallgatóit, hogy használják ki a felkínált lehetőséget, mert kulcsfontosságú a jövő szempontjából, hogy nappali tagozaton, alapszakos vagy magiszteri képzésben megszerezzék a megfelelő nyelvi, kulturális és szakmai ismereteket.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéken és a Lektorátuson! Jelentkezni lehet személyesen a tanszéken vagy az alábbi ímélcímen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben