kele
perec1
garas1
62. évfolyam
50. szám
Lendva 
2018. 12. 13.
kiscim5018
 
Olvasónk kérdezi:
A 6 éves lányom alsó két tejfoga (metszőfogak) normálisan kiesett és hamarosan a maradandók is kinőttek. A két felső metszőfoga is kiesett, de az újak még két hónap elmúltával sem bújtak ki. Mi a gond?

Bővebben...

A növekedés, a fogak, az állkapocs és az arc fejlődése során kialakult fogazati és állcsont-rendellenességek felismerésével, megelőzésével és kezelésével a fogszabályozó és állcsont-ortopédia szakorvosai (orthodontusok) foglalkoznak. Gyermekeknél a rendellenességeket az általános fogorvos állapítja meg, aki aztán a beteget a szakorvoshoz irányítja.

Bővebben...

A parodontális betegség az ínyszövet gyulladását jelenti, amelyet specifikus, a lepedéken és a fogkő felületén megtelepedett baktériumok okoznak.
Az első fok a fogínygyulladás, illetve a gingivitis, amely a rossz szájhigiénia, valamint az ebből eredő foglepedék következménye. A baktériumok toxinjaikkal fogínygyulladást okoznak, ennek tünetei a duzzadt, piros fogíny, amely megérintésnél vagy fogmosásnál vérezhet is, előrehaladt állapotban spontán is. Ez a fázis még gyógyítható, tehát megfelelő szájhigiéniával eltávolíthatjuk a lepedéket és ezzel együtt a baktériumokat is, amivel megszüntethetjük a gyulladást.

Bővebben...

A felnőttek többségének egy vagy több foga hiányzik. Fiatalabb korban leggyakrabban balesetek következtében (esés, ütés...) veszíthetjük el a fogainkat, de a veleszületett foghiány is előfordul (oldalsó metszőfog, kisőrlő). Felnőtt korban pedig a foghullás főleg a fogszuvasodás vagy a parodontális betegségek következménye. Fogpótlás esetén számos lehetőség közül választhatunk.

Bővebben...

Alapvetően fontos a rendszeres és megfelelő fogmosási gyakorlatnak már a korai életkorban történő kialakítása. Az első tejfogak a gyermek négyhónapos korától jelennek meg, éspedig az alsó nagymetszők. Ezeket a felső nagymetszők, a felső és az alsó kismetszők, az első tejőrlők, a szemfogak és a második tejőrlők követik. Így a gyermeknek hároméves koráig elvileg 20 tejfoga nő ki. Körülbelül 6 éves életkor körül nőnek ki az első maradandó fogak, éspedig az első nagyőrlőfogak. Ezt követően kihullnak az alsó nagymetszőfogak, majd hasonló sorrendben, mint a tejfogak esetén, kinő a többi állandó fog is.

Bővebben...

Új rovatunkban a szájüreggel kapcsolatos témákkal foglalkozunk. Beszélünk majd szájüregünk egészségének fenntartásáról és az ennek elhanyagolásából eredő következményekről. Örömmel várjuk olvasóink visszajelzéseit és esetleges kérdéseiket is.

Bővebben...

MCSi Design