kele
perec1
garas1
63. évfolyam
4. szám
Lendva 
2019. 01. 24.
kiscim0419
 

A gyerekek és az egészséges fogak

Alapvetően fontos a rendszeres és megfelelő fogmosási gyakorlatnak már a korai életkorban történő kialakítása. Az első tejfogak a gyermek négyhónapos korától jelennek meg, éspedig az alsó nagymetszők. Ezeket a felső nagymetszők, a felső és az alsó kismetszők, az első tejőrlők, a szemfogak és a második tejőrlők követik. Így a gyermeknek hároméves koráig elvileg 20 tejfoga nő ki. Körülbelül 6 éves életkor körül nőnek ki az első maradandó fogak, éspedig az első nagyőrlőfogak. Ezt követően kihullnak az alsó nagymetszőfogak, majd hasonló sorrendben, mint a tejfogak esetén, kinő a többi állandó fog is.
Már a csecsemőknél ajánlatos az ujjunkra húzható, kifejezetten erre kialakított szájápoló eszköz alkalmazása, amellyel a gyermek szájüregét tisztítjuk meg még az első fogak megjelenése előtt. Az első tejfog kinövésével pedig elkezdjük a rendszeres fogmosást. Ehhez kisebb, puha fogkefét és borsó nagyságú adag fogkrémet használunk. Kétéves korig a fogkrém fluoridtartalma 500 ppm (ppm = parts per milion, illetve rész a millióban), a 2. és a 6. év között 1000 ppm és hatéves kor után 1500 ppm legyen. A fogakat legalább naponta kétszer kell mosni. A fogmosásnál a szülő segítsége legalább az általános iskolába lépésig javasolt (addigra a gyerek motorikus képessége már annyira kifejlődik, hogy a fogmosást már saját maguk el tudják végezni), de ajánlatos, hogy a szülő később is egy ideig még ott legyen a gyermek mellett és felügyelje a fogmosást.
A tej- és a későbbiekben a maradandó fogak egészségének fenntartásánál fontos szerepet játszik az egészséges táplálkozás is. Nem javasolt az édesség és az édes italok túlzott fogyasztása, különösen az esti órákban. Az édesség fogyasztására jelöljünk ki egy napot, amely úgynevezett édes nap lesz, majd a gyermekeket víz és cukor nélküli tea ivására tanítsuk.
Fogszuvasodás korcsoportonként
Három éves korig a gyermek szájüregében leggyakrabban az úgynevezett cumisüveg miatti fogszuvasodást észlelhetjük. A betegség főleg a felső metsző- és tejőrlőfogakat érinti, és a hosszú ideig tartó szoptatás vagy az édes italok cumisüvegből való szoptatása, majd egyúttal a gyenge szájhigiénia vagy annak hiánya következményeként jelenik meg.
A 3. és 6. éves kor között a fogszuvasodás főleg a fog közötti résekben jelenik meg.
6 és 12 év között a fogszuvasodás leggyakrabban a fog rágófelületét, barázdáit érinti. Főleg a maradó fogak közt elsőként kinövő hatos fogakat támadja, amelyek fogmosásnál gyakran figyelmen kívül maradnak és helytelenül vannak tisztítva.
12 éves kor után ismét főleg az őrlőfogak közötti résekben megjelenő fogszuvasodást észlelhetjük. Emiatt a maradandó őrlőfogak kinövésekor a gyermeket meg kell tanítani a fogselyem rendszeres alkalmazására, hogy kitisztíthassa a fogközeit is, amelyeket fogkefével nem tud kimosni.
A fent felsoroltak miatt ajánlatos, hogy a fogorvost a szülők gyermekükkel meglátogassák már a tejfogak kinövésekor, ahol számos hasznos információt kaphatnak a szájüreg és fogak egészségének fenntartásáról, egyúttal pedig a gyermek is megismerkedhet az új környezettel, az emberekkel és az ott folyó munkával.
A fogorvos rendszeres látogatása a későbbiekben is nagyon fontos minden korcsoport számára. Ezek során az orvos ellenőrzi a fogak számában, nagyságában és formájában felmerülő esetleges szabálytalanságokat, valamint a kinövésükkel kapcsolatos nehézségeket, hogy a gyermeket szükség esetén még időben a megfelelő szakorvosokhoz tudja beutalni (gyermekfogászati szakorvos vagy fogszabályozás és állcsont-ortopédia). A fogorvos ellenőrzi a szájhigiénia szintjét és az esetleges szuvasodás jelenlétét. Szakszerűen megtisztítja a fogakat, bekeni őket fluoridtartalmú bevonattal, amely leállítja a már meglévő szuvasodás terjedését és gátolja az újak keletkezését, valamint gyógyítja a mélyebb károsodásokat. Állandó premolárisok és molárisok esetén a fogorvos a rágófelületeket megelőzően fogtömő anyaggal fedi le, azaz barázdazárást végez el, amivel megakadályozza az ételmaradékok megrekedését és ezzel a fogszuvasodást is.
A Lendvai Egészségház keretében a gyerekek és a fiatalok szisztematikus vizsgálatai jól szervezettek és a megelőző fogászati nővér is nagyon jól végzi a munkáját. Ezért ezúton is arra kérem a szülőket, hogy működjenek együtt és vegyék figyelembe a szakemberektől kapott tanácsokat is.
MCSi Design