kele
perec1
garas1
63. évfolyam
4. szám
Lendva 
2019. 01. 24.
kiscim0419
 

A fogpótlásról

A felnőttek többségének egy vagy több foga hiányzik. Fiatalabb korban leggyakrabban balesetek következtében (esés, ütés...) veszíthetjük el a fogainkat, de a veleszületett foghiány is előfordul (oldalsó metszőfog, kisőrlő). Felnőtt korban pedig a foghullás főleg a fogszuvasodás vagy a parodontális betegségek következménye. Fogpótlás esetén számos lehetőség közül választhatunk.
Fogszabályozó
A fogszabályozóval különösen a veleszületett foghiány vagy az egyes hiányzó fogak esetén lehet a rést lezárni vagy kibővíteni úgy, hogy a helyére implantátumot vagy fogászati hidat helyezünk.
A fogimplantátumok
A legjobb megoldás foghiány esetén a fogbeültetés, amely során az orvos az állcsontba sebészetileg titáncsavart (úgynevezett titán műfoggyökeret) helyez, majd egy bizonyos idő után (a csavar és a csont összenövése után) a korona, a híd vagy a műfogsor beillesztése következik. Alkalmasak tehát mind egyetlen (ennek jelentős előnye, hogy nem szükséges a szomszéd fogak csiszolása, a fogimplantátum által a harapási erő átjut a csontra, serkentve ezzel annak fennmaradását), mind több hiányzó fog pótlására is (fogászati híd), de a teljes műfogsor stabilizátoraként is hatékonyak.
Rögzített fogpótlások
A foghiányok pótlására leggyakrabban a koronák, illetve hidak szolgálnak. Koronát a fog abban az esetben igényel, ha a fog olyan mértékben károsodott, hogy töméssel vagy betéttel esztétikai és funkcionális szempontból nem állítható helyre. A koronák különböző, minőségben (s ezzel együtt élettartamban, valamint árban) és esztétikában különböző anyagból készülhetnek: akril, fém, fazetta, fém-kerámia, kerámia...
Több fog hiánya esetén, ha a rés mindkét oldalán vannak még fogak, a meglévőket (azaz a pillér szerepét betöltő fogakat) le kell csiszolni és koronákkal ellátni, amelyekre cementtel rárögzítjük a hiányzó fogakat pótló vázat – a fogászati hidat. A fogászati hidat a beteg saját maga nem tudja eltávolítani.
Kivehető fogpótlások
Teljes (az összes fogat helyettesítő) és részleges (több hiányzó fogat helyettesítő) kivehető fogsort ismerünk.
A teljes fogsor a felső szájpadlást is borítja, ezért a protézis elhelyezésekor kialakuló részleges vákuum miatt a felső fogsor valamivel stabilabb, mint az alsó. Az alsó teljes fogsor, a számos ott található izom miatt kissé instabil (arc-, szájfenék- és nyelvizom). A fogsor jobb stabilitását különböző ragasztók segíthetik, de ehelyett a jobb stabilitás elérése érdekében a betegek egyre gyakrabban a műgyökér beültetése mellett döntenek. Természetesen, ami a legfontosabb, az a fogorvos, a fogtechnikus minőségi munkája, valamint a beteg elfogadókészésge és rugalmassága a fogsor viselésénél.
A részleges fogsor főleg a hátsó és a fogsorív egyéb részein hiányzó fogak pótlására alkalmas. A pillérfogakat gyakran koronával kell ellátni (a fogtechnikus által elkészített korona biztosítja a fogsor jobb stabilitását). A fogsor kivehető, és ez főleg a megfelelő foghigiénia fenntartása és a fogsor tisztasága érdekében fontos.
A foghiányt tehát számos módon lehet pótolni. A módszer kiválasztása a hiányzó fog (fogak) helyétől, a rés nagyságától, a rés menti fogak, az állcsont és a beteg általános egészségi állapotától függ, mindezek mellett pedig nagy szerepet játszik az illető pénzügyi helyzete is.
Végül is bármely módszert választjuk, minden fogpótlás esetén fontos a szájüreg megfelelő higiéniája és a rendszeres fogorvosi vizsgálatok.
MCSi Design