kele
perec1
garas1
63. évfolyam
4. szám
Lendva 
2019. 01. 24.
kiscim0419
 

Fogszabályozás és állkapocs-ortopédia

A növekedés, a fogak, az állkapocs és az arc fejlődése során kialakult fogazati és állcsont-rendellenességek felismerésével, megelőzésével és kezelésével a fogszabályozó és állcsont-ortopédia szakorvosai (orthodontusok) foglalkoznak. Gyermekeknél a rendellenességeket az általános fogorvos állapítja meg, aki aztán a beteget a szakorvoshoz irányítja.
A rendellenességek a tej-, a váltó- és a maradandó fogaknál egyaránt észlelhetők, és az öröklődés, a környezeti hatások (fogszuvasodás, sérülések, rossz szokások) és az evolúciós alkalmazkodás (egyre kevesebb fog és kisebb állkapocs) következményei. Az egészséges fogak jelentős szerepet játszanak a rágásnál és harapásnál, befolyásolják a helyes kiejtést és az arc alakját, ami nagy hatással van az egyén életminőségére.
A fogorvos megfigyeli az arc alakját, ellenőrzi a légzést, nyelést, rágást, értékeli a rossz szokások jelenlétét (cumizás, ujjszopás, körömrágás), a kiejtést, és csak ezek után ellenőrzi a fogak számát és elhelyezését, a fogsorív formáját, valamint a szájüreg lágy szöveteit.
Rossz szokások a gyerekeknél
A különböző rossz szokások nagy hatással vannak az állkapocscsont és a fogak rendellenes fejlődésére.
A leggyakoribb rossz szokás a nyitott szájtartás, a helytelen légzés és nyelvpozíció (normális esetben a felső és az alsó állcsont fogai nem érintkeznek, a nyelv hegye a szájpadláson a felső metszőfogak mögött van elhelyezve). Mindez hatással van az állkapocscsont helytelen fejlődésére és azok egymásközti viszonyára. Ennek okai lehetnek a megnövekedett orrmandula, orrpolip, gyakori és hosszan tartó megfázások, orrnyálkahártya megvastagodása allergia következtében, vagy rossz szokások következményei. Az okokat időben meg kell állapítani, és elhárítani.
Nagy hatása van a helytelen nyelésnek és a nyelv szabálytalan helyzetének.
Jelentős hatással van a fogak fejlődésére a hosszan tartó szoptatás, cumizás vagy ujjszopás is. Ez a jelenség minden gyereknél előfordul, és többségében a kétéves korig elmúlik. A nehézségek akkor jelentkezhetnek, ha ez tovább tart, a következmények mértéke pedig a rossz szokás időtartamától és intenzitásától függ.
Meg kell említenünk még a fogak hiányos funkcióját is, ami az egyre több feldolgozott, puha, valamint a túl kevés nyers étel fogyasztásának köszönhető. Nagyon fontos a darabos étel korai bevezetése is a csecsemőknél, a legmegfelelőbb, ha ezt a 10. hónapig tesszük meg.
Fogszabályozó készülékek
A fogszabályozó készülékeknek két típusa van: a rögzített és a kivehető.
A kivehető készüléket a páciens maga tudja ki-be helyezni. Nagyon fontos, hogy a fogszabályzót a beteg annyi ideig alkalmazza, ahogy azt az orthodontus előírta. Többféle készüléket ismerünk: aktív lemezt (főleg a tej- és a váltófogakra alkalmas), myofunkciós készüléket (ennél a páciens saját izmainak ereje végzi a fogszabályozás folyamatát), arcíves készüléket, stb.
A rögzített készüléket a fogakra tappancsokkal ragasztják fel, így a páciens nem tudja eltávolítani azt. Ezen készülékek nagy előnye, hogy állandó erőhatást fejt ki, az erő nagysága és iránya pontosan beállítható, ezért a kívánt fogelmozdulás biztosan végbemegy.
Hangsúlyozni kell a szájhigiénia fontosságát. A készülékek ugyanis befolyásolják a szájhigiéniát, ezért a fogmosáshoz, a fogköz tisztításához ajánlott a segédeszközök alkalmazása, hiszen a rossz szájhigiénia fogszuvasodáshoz, fogínygyulladáshoz és parodontális betegség kialakulásához vezethet.
MCSi Design