kele
perec1
garas1
63. évfolyam
4. szám
Lendva 
2019. 01. 24.
kiscim0419
 

A fogváltásról

Olvasónk kérdezi:
A 6 éves lányom alsó két tejfoga (metszőfogak) normálisan kiesett és hamarosan a maradandók is kinőttek. A két felső metszőfoga is kiesett, de az újak még két hónap elmúltával sem bújtak ki. Mi a gond?
Tisztelt Olvasónk!
Véleményem szerint egyelőre még nem kell aggódnia emiatt. Engedje meg, hogy bemutassam a fogváltás elveit és sorrendjét.
Az első tejfogak, az alsó metszőfogak körülbelül a gyermek 8 hónapos korában (6 és 10 hónap között) jelennek meg. Ezeket a 8. és a 12. hónap között a felső metszőfogak követik, a 9. és a 13. hónap között a felső kismetszők, a 10. és a 16. hónap között az alsó kismetszők, a 13. és a 19. között a felső első tejőrlők, a 14. és a 18. között az alsó első tejőrlők, a 16. és a 22. között a felső szemfogak, a 17. és a 23. között az alsó szemfogak, a 23. és a 31. között a második alsó tejőrlők és a 25. és 33. hónap között a második felső tejőrlők.
A fiúk és a lányok esetén a tejfogak kinövésének időzítése egyforma. Az első maradandó fogak megjelenése a négy első nagyőrlő kinövésével és az alsó nagymetszők elveszítésével kezdődik (6 és 7 éves kor között), valamint az alsó nagymetszők kinövésével (7 és 8 éves kor között). Ezt 8 éves kor után a felső maradandó kismetszők kinövése követi, majd 11 éves kor után a második nagyőrlő, 12. év után a felső szemfog, valamint a 13. és a 15. év között a többi nagyőrlő. A bölcsességfogak a 17. és a 21. életkor között kezdenek kinőni, illetve nem is jelennek meg vagy csak részben bújnak ki.
Leegyszerűsítve – mindkét nem esetén a maradandó fogak kinövése csoportonként:
– az összes hatos és az alsó egyesek
– felső egyesek és az alsó kettesek
– a négyesek és az alsó hármasok
– az ötösök és a felső hármasok
– az összes hetes
Ez persze nem azt jelenti, hogy a fogak csoportokban, egy időben nőnek ki. Sőt, azt sem jelenti, hogy a két, ugyanabba a csoportba tartozó fog (például mindkét maradandó egyes) egyszerre fog kinőni (gondoljon csak azokra a fényképekre, amelyeken egy aranyos gyerek mosolyát két, nem azonosan kinőtt fog díszíti). Mindkét nem esetén a maradandó fogak kinövésének sorrendje azonos, azzal, hogy a kislányoknál körülbelül 6 hónappal előbb kezdődik. Az egyes fog kinövésének variabilitása, a tejfogakkal szemben, lényegesen nagyobb (5-ször), 8-tól 18 hónapig tartó eltéréssel.
Tehát mindezek ellenére figyeljen, mert ha a felső metszőfogak helyén vastagodást tapasztalna, az az alatta fekvő maradandó fogra utalna. Figyeljen a fogak esetleges lazulására, kiesésére és az alsó kismetszők kinövésére. Amennyiben pedig valóban aggódik és a válaszom nem tudta megnyugtatni, javaslom, hogy a lányával látogassa meg a fogorvost és kérje ki a véleményét.
MCSi Design