kele
perec1
garas1
65. évfolyam
16. szám
Megjelenés:
2021. 04. 22.
kiscim1621
 

Válságpótlék és bérkiegészítés

zsss nyilt1021A Szabad Szlovén Szakszervezeti Szövetség (ZSSS) március 4-én és 5-én a virtuális térben szervezett nyílt napot, amelyen a tagságon kívül minden érdeklődő kérdését szívesen fogadták. Idén a minimálbér és az intervenciós törvények jelentették a fő témát.

A Muravidéken az esemény virtuális elérhetősége nem váltott ki érdeklődést, a dolgozók inkább telefonon kérdeztek. Bobovec Zdenka, a ZSSS Muravidéki Területi Bizottságának titkára elmondta, hogy idén az intervenciós törvények megvalósítása és a növelt összegű minimálbér ügye került előtérbe. Az utóbbival kapcsolatosan vidékünkről szinte nem érkezett kérdés, az intervenciós törvények megvalósításával kapcsolatban viszont több is, ezek közül leginkább a válságpótlékra jogosultság emelkedett ki. A pótlék kifizetésének lehetőségéről a legtöbben a közszférából kérdeztek. Az otthoni várással és a bérkiegészítés összegével kapcsolatban pedig főleg azok érdeklődtek, akik a válság miatt már hosszabb ideje távol vannak munkahelyükről.

– Szabálytalanságok elsősorban a bérkiegészítés összegének meghatározásánál jelentkeznek, amikor a munkaadó nem az utolsó három hónap munkabére alapján számolja a kompenzációt, hanem amikor a dolgozó már otthoni váráson volt. Az összeg nem lehet alacsonyabb a minimálbér értékénél – mondta Bobovec Zdenka. A ZSSS tagjai esetében a megkárosítás megállapításánál a szakszervezet felvállalja az intézkedést, a nem tagoknak pedig tájékoztatást nyújt, hogy mit tehetnek az ügy orvoslása érdekében.

 

 

MCSi Design