kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Folyik az aratás, ismét meghatározott ár nélkül

arat2721Az idei aratás, ahogy ez már megszokott az utóbbi években, ismét előre meghatározott felvásárlási árak nélkül zajlik. Az arató- és cséplőgépek nagyjából már befejezték az árpa betakarítását, a soron következő búzaaratást azonban hátráltathatja a beharangozott újabb lehűlés, esőzés.  

Az úgynevezett gabonalánc, amely a tavalyi évben teljes csődöt mondott, úgy tűnik, idén sem tölti be szerepét. Az agrárium érdekképviseletei ezért egyoldalúan álltak ki elvárásaikkal, amelyeket az idei viszonylag rossz növekedési feltételek, az elmúlt hetekben tapasztalt kánikula és az európai árutőzsdéken alakuló magas árak – a búza tonnája hetekig az igencsak magasnak számító 200 és 230 euró között mozgott, majd az utóbbi héten csökkenni kezdett – miatt fogalmaztak meg. Javaslataik szerint 180 és 225 euró közötti felvásárlási árakat várnának el, minőségtől függően négy osztályba sorolva. Továbbá azt is szeretnék, hogy a termésanalízis költségeit a termelő, míg az átvételi költségeket a felvásárlók állják. Természetesen a malomipar ezeket az árakat aligha fogja elfogadni, így ezek végső kialakítása csak a következő hetekben várható.

Az árpa aratása már inkább a vége felé jár, a gabona tonnájáért a minőségtől függően 160 és 170 eurót fizetnek. A hozamok jók, akár a hektáronkénti 7 tonnát is elérik, míg a minőség igencsak változó, de inkább közepes, ami leginkább az utóbbi néhány hétben tapasztalható kánikulának tudható be. Az olajrepce áráról sem tudni még semmit, de tekintettel az árpa kialakult árára, a repce tonnájának becsült ára 450, míg a búzáé 170 és 210 euró közöttire tehető. Természetesen sok minden függ még a következő napok, hetek időjárásától, illetve a meghatározó árutőzsdéken kialakuló áraktól is.

 

 

MCSi Design