kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121
 

Mangalica a Muravidéken?

mangalica2516A Muravidéki Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesülete (MMGVE) hétfőn szakmai konferenciát szervezett a Bánffy Központban „Hogyan lehet mangalicát tenyészteni a Muravidéken?” címmel. Piaci rést, megélhetési lehetőséget, kiegészítő keresetet is nyújthat a hagyományos magyar sertésfajta tenyésztése, ennek ellenére sajnos gyér volt az érdeklődés.
A konferenciát az MMGVE elnöke, Balaskó József nyitotta meg, köszöntve a jelenlévőket és az előadókat, majd át is adta a szót a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete elnökének, Papp Csabának, aki röviden bemutatta a mangalicasertést, illetve tartásának fő jellemzőit. Kitért arra, hogy a mangalica több mint 200 éves őshonos magyar sertésfajta, amelynek szőke, vörös és fecskehasú változata ismert. Fő jellegzetessége az, hogy testét durva, forgácsszerű szőr borítja. A fajta a múlt század ’70-es éveinek kezdetére a hibridsertések megjelenése miatt szinte kihalt, az állomány a hetvenes évek derekán alig érte el a százat, majd a rendszerváltozás után politikai és pénzügyi támogatás révén indult el a mangalica új térhódítása. Az elmúlt 2–3 évtizedben az őshonos fajtának voltak jobb és rosszabb időszakai is, jelenleg nagyjából 9 ezerre tehető az állománya, amelyről megközelítően 230 tenyészetben gondoskodnak. A fajtának egyértelműen van jövője, ugyanis rendkívül megfelel azon gazdaságok számára, ahol a tartás, hízlalás mellett a feldolgozásról is gondolkoznak. Emellett a fajta extenzív, illetve félintenzív tenyésztése nem igényel nagy beruházást, a termék, legyen az vágósertés vagy még inkább feldolgozott hústermék, jó áron, szinte kimeríthetetlen mennyiségekben eladható, méghozzá stabil, nem hullámzó piaci körülmények közepette.
Mindezek miatt kiváló lehetőségnek számíthatna a Muravidéken, többek között a magyar gazdák körében is. Ezt erősítette meg Lendvay Miklós, a zalai agrárkamara képviseletében a zalai tapasztalatokra építkezve, illetve Rátky József, a magyar Nemzeti Agrárkutató és Innovációs Központ Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézetének igazgatója, aki kifejtette, ez annak ellenére igaz, hogy a mangalica szaporítóképessége jelenleg még elmarad a hibridsertésétől (5–8 malac), és ebben az esetben is be kell tartani az alapvető állategészségügyi szabályokat. A mangalica húsminősége ugyanis kiváló – elsősorban jobb és egészségesebb zsírtartalma miatt –, így kiváló piaci termék. Ezt megerősítette Tóth Károly iklódbördőcei mangalicatenyésztő és -feldolgozó is, aki megközelítően 10 éve sikeresen foglalkozik az őshonos sertésfajta tenyésztésével és feldolgozásával.
MCSi Design