kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121
 

A bankok tehetnek keresztbe a dolgozóknak

aha25162A SID Bank, a Gorenjska Banka és a Banka Koper konzorciuma annak idején 5 millió euró hitelt hagyott jóvá Mojca Lukančičnak, az AHA Mura egykori tulajdonosának a piroti Prvi maj cég megvásárlására. Mivel a vállalkozás, ahogy az AHA Mura is, csődbe ment, a bankkonzorcium Stevo Radovanovićtól, az AHA Mura csődgondnokától követeli a hitel visszafizetését a csődvagyonból. Az eddigi próbálkozások sikertelenek voltak, ezért a bankok úgy döntöttek, hogy bírósági úton hajtják be a tartozást.
aha25161A csődvagyonból történő hitelvisszafizetést Radovanović azért nem hagyta jóvá, mert a hitelre az állam adott garanciát. A SID Bank 2014-ben már próbálkozott a hitel behajtásával – amint arról korábban lapunk is beszámolt – olyan módon, hogy a még működő AHA Mura vevőitől a bevételek a SID Bank számlájára érkezzenek. Ezzel nem értett egyet a csődgondok, és a bíróságon el is érte ennek leállítását. Ezt követően a SID Bank kezdeményezte Radovanović felmentését, ehhez azonban szükséges lett volna minden hitelező beleegyezése, de ezt a SID nem tudta összehozni. Radovanović maradt tehát a csődgondnok, viszont a bankkonzorcium most ismét a bírósághoz fordul a kintlévőség behajtása érdekében. Ha a bíróság alátámasztja a bankok követelését – a piroti cég megvásárlására felvett hitel törlesztése az AHA Mura csődvagyonából –, akkor megint a dolgozók húzzák a rövidebbet, hiszen a csődmasszából már nem marad semmi (az AHA Mura eladására szervezett több árverés is sikertelen volt).
 
Ha az adóhivatal lép...
Ha az Arum (a Mura megbízásainak teljesítésére létrehozott cég) esetében határozott lépésekre szánja el magát a FURS (Szlovén Pénzügyi Igazgatóság), akkor a cégtől követelni fogja az elmaradt illetékek és adók törlesztését. A 786 ezer euró kifizetetlen kötelezettség között ezen kívül még a helyiségek bérleti díja is szerepel, amit az Arum az AHA Murának, a helyiségeket és a gépeket bérbe adó, egyébként csődben lévő cégnek lenne köteles fizetni. Mindez súlyosan veszélyezteti a vállalat további működését, hiszen mint a tavalyi gazdálkodási eredményekből kiolvasható, nem kecsegtető a helyzet. Az Arum tavaly 136 ezer euró veszteséget termelt, azaz 20 ezret havonta, szinte épp annyit, amennyi az AHA Mura havi vesztesége volt, mielőtt Gomboc Dušan, az Arum megalapítója átvette a termelést. Mint ismeretes, Gomboc lépése azért volt fontos, hogy az AHA Mura a már leszerződött megrendeléseket teljesítse, amit a mintegy 300 dolgozóval meg is tett. Az Arumnak tavaly 2 millió bevétele volt, a munkaköltségek pedig 1,9 milliót tettek ki.
MCSi Design