kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221
 

Az ipari övezet bővítése, drótkötélpálya építése

ipariov3421A lendvai ipari övezet bővítése már befejeződött, indítás előtt áll viszont a Lendva-hegyi turisztikai kínálat fejlesztése. Az övezet bővítési és közművesítési projektjének értéke 320 ezer euró volt, a zipline acél átcsúszópályáé pedig 260 ezer euró lesz. Mindkettő fejlesztés EU-s támogatást kapott.

Lendván átadták a kibővített és korszerűsített ipari övezetet, amely révén újabb közműves területek állnak majd a vállalkozók rendelkezésére. Amint azt Magyar János polgármester kifejtette, a község feladata megteremteni a feltételeket a gazdaság gyarapodásához, az új beruházások versenyképes fogadásához. Az ipari övezetben már most több mint 20 üzem termel, van köztük néhány gyorsan fejlődő, Gazella-díjas cég is. Lendva a méretéhez képes erős gazdasággal rendelkezik, bővül és foglalkoztat – hangzott el. Az egy főre eső beruházási érték szerint a község a régió élvonalában van. Az ipari övezet közműfejlesztését – 240 méternyi korszerűsített út, járda, vízvezeték, csatornahálózat és közvilágítás kiépítése, valamint 2 hektárnyi terület rendezése – az állam és az EU Regionális Fejlesztési Alapja támogatta. A projekt értéke 320 ezer euró volt, a munkálatokat a Legartis Kft. végezte. A kibővített ipari övezet ünnepélyes átadásán jelen volt több cég képviselője, valamint Grah Robert, a Muravidéki Gazdasági Kamara igazgatója is, aki kifejtette: a gazdasági növekedéshez, a versenyképességhez az alapot jelenti a megfelelő infrastruktúra, melynek megvalósításában Lendva komoly eredményeket tud felmutatni.

 

 

Lendva Község további fejlesztéseket tervez a Vinárium kilátótorony kapcsán, a legújabbal, a zipline-nal, a két acélköteles átcsúszópályával elsősorban az adrenalin-élményekre vágyó fiatalokat szólítja meg. A belépőállomást a Lármafa közvetlen közelébe tervezik, a drótkötélpálya 528 méter után a kilátóval szembeni rétre fut ki. A beruházásról a múlt héten a kilátónál vállalkozási szerződést kötött Magyar János polgármester és Koren Andraž, a nyilvános pályázaton nyertes KS Skupina tržiči vállalat igazgatója.

– A november végéig elkészülő drótkötélpálya szintkülönbsége 40 méter, az elérhető sebesség 50–60 kilométer, ezzel a mérsékelt adrenalinpályák közé sorolható. Biztonságos és mindenki használhatja. Az egymással párhuzamosan haladó két acélkötél viszont különleges pályának számít Szlovéniában és kihívást jelent számunkra – mondta Koren a létesítményről. A cég több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik, az ő munkájuk a Planica óriás síugró sánc feletti zipline és a dobronaki kalandpark is.

 

 

– A beruházás már építési engedéllyel rendelkezik. A projekt beruházási értéke 260 ezer euró, amit az EU 130 ezer euróval támogat. Az átcsúszópálya és a többi tervezett turisztikai létesítmény – a gondola, az étterem, a kerékpárút és a torony közelében felépülő csokoládéüzem kóstolóteremmel – mind új tartalmat jelent, amik gazdagítják a kínálatot, elősegítve azt is, hogy huzamosabb ideig nálunk maradjanak a vendégek – fejtette ki a vállalkozási szerződés aláírása előtt Magyar János polgármester.

 

Három magyar cég az ipari övezetben

Lendva Község három magyarországi céggel kötött telekértékesítési szerződést, így mintegy 7.500 négyzetméternyi területen a Kolibri Trans Kft., illetve a Time Management Kft. társaság Nyíregyházáról, valamint a gyenesdiási Total-Gép Kft. telepedik meg Lendván. Mind a három magyar cég a fémiparban tevékenykedik, fémmegmunkáló szerszámgépeket, lézervágó berendezéseket, automatizált robotrendszereket, lángvágókat és más hasonló gépeket gyárt. Az eladott telkek ára 206 ezer euró volt áfa nélkül. A tervekben így három üzemcsarnok felállítása szerepel, várhatóan már a jövő év elején.

 

 

MCSi Design