kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121
 

Nagy lehetőség és kihívás a lendvai üzemnek is

lek4916A Lek Szlovénia legrégibb, de mára a legkorszerűbb gyógyszergyártó üzem Szlovéniában, melyet 1946. október 31-én alapítottak a háború előtti farmakológiai gyárak alapjain. Ma a legjelentősebb vállalatok közé tartozik az országban, 3.350 dolgozót foglalkoztat Ljubljanában, Mengešen, Lendván és Prevaljén. 20 éve a Novartis csoport, ezen belül a Sandoz csoport tagja, termékeivel több mint 180 ország piacán van jelen. Lendva a kálium-klavulanát gyártásában vezető szerepet tölt be a Sandoz csoportban.
Az akkori Gyógyászati Termelési Szövetségi Intézet 1946-ban a vállalatot Lek – tovarna zdravil v Ljubljani-nak nevezte el. A Lek fejlődésének az elmúlt 70 évben több mérföldköve is volt, mint a saját fejlesztés és termelés kialakítása, együttműködés a külföldi gyógyszeripari cégekkel (Merck Co., Bayer AG), a külpiaci irányultság, az innovációk és újítások a hatóanyagok gyártásának területén, a beruházások, az állandó minőség és szakmaiság biztosítása, illetve a belépés a Novartis globális farmakológiai társaságba, mely a cég új tulajdonosa lett. Idén ennek 20. évfordulóját ünneplik.
A Novartis 1996 márciusában alakult meg a Ciba-Geigy és a Sandoz egyesítésével, több mint 150 éves tapasztalattal a gyógyszergyártás és gyógyászati kellékek fejlesztésében. A Novartis 118 ezer dolgozót foglalkoztat világszerte, készítményei majdnem egymilliárd emberhez jutnak el. A cég küldetésének tekinti az új utak feltárását az emberek életének javításában, meghosszabbításában. A Szlovéniában gyártott termékek – több mint 700 fajta – 90 százaléka külföldi piacra kerül. Termékeikre több mint ezer szabadalommal rendelkeznek. A Novartis 2002-től a szlovén cégbe több mint 1,7 milliárd eurót fektetett be különböző beruházásokon keresztül.
– A Novartis csoporthoz tartozás, egy ilyen nagy rendszer tagjának lenni lehetőség és kihívás minden gyáregységnek, így a lendvainak is. Értékelésem szerin, a Lek lendvai üzeme ezzel jól tudott élni. Ennek tudatában Lendván a kezdetektől a termelékenység, a minőség, a biztonság és a termelés ökológiai standardjainak növelésére törekedtünk – nyilatkozta Štampar Gizela, a Lek lendvai üzemének igazgatója.
Úgy véli, Lendván is bizonyították, hogy hozzáértéssel és tudással rendelkeznek, felelős, magasan képzett és motivált dolgozókkal.
– Annak ellenére, hogy az egyik legkisebb egység vagyunk, felismerhetővé váltunk és bizalmat szereztünk. Ennek bizonyítéka a Novartis döntése, hogy Lendván bővíti a tevékenységét – mondta az igazgató. A kozmetikumgyártás beszüntetése után 2007-ben a szilárd gyógyszerek korszerű csomagolóközpontját hozták itt létre. Lendván a Lek 410 dolgozót foglalkoztat és több helyi céggel is együttműködik.
– A 2017-es év számunkra már tulajdonképpen a jelen, és felkészülten várjuk. A növekedési irányt követjük, a kapacitásaink teljesen foglaltak. Több beruházást is lezárunk, melyek a biztonságot, a minőséget és a termelés hatékonyságát növelik – mondta még Štampar Gizela.
A Novartis a jövőben egységesíti a csoporton belüli márkajeleket, a piacon ezt követően egységes jellel, a Novartis emblémájával jelennek meg. Ezzel is piaci erejüket kívánják növelni.
MCSi Design