kiscim1618
 

Ismét tavaszi fagy

fagykar1717Sajnos a múlt heti fagyról szóló előrejelzések beigazolódtak, a hőmérsékletek péntek reggelre országszerte fagypont alá csökkentek. Területtől függően a károk különbözőek, de mindenhol vannak.
A pontosabb adatokat a fagykárról még nem összesítették, annyi biztos, hogy országszerte voltak károk, erőteljesen károsodott a Muravidék is. Valamelyest kisebb az okozott kár a Lendva-vidéken, ahol a hőmérőszál „csak” mínusz 1,5 fokra süllyedt, míg voltak területek a Muravidéken, illetve országszerte, ahol mínusz 5 fok alá is süllyedt a hőmérséklet. A sarki hideg levegő betörése a legnagyobb károkat a gyümölcsösökben okozta – különösképpen a csonthéjasokban és a szőlőkben. A gyümölcsfajok és a szőlő fejlettsége a márciusi melegek miatt sajnos jó két héttel megelőzte a szokásos vegetációs szintet, így a fagy éppen a legrosszabbkor érkezett. Nagyok a károk a szántóföldeken is, leginkább a repcében, illetve a zöldségeskertekben is, elfagyott a korai burgonya és a saláta is.
Az első durva becslések szerint a kár legalább olyan mértékű, mint tavaly volt, de a szakma inkább azt valószínűsíti, a tavalyit jóval meghaladja. A 4–5 fokos mínuszban például olyan helyeken is nagy kárt okozott a fagy, ahol szervezetten nagyobb terjedelmű szőlőket, illetve gyümölcsösöket próbáltak megvédeni. A kép nagyon vegyes, mert akár néhány száz méter távolságban igencsak nagy különbségek lehetnek a kárban. Panaszkodnak a méhészek is, véleményük szerint ugyanis teljesen megfagyott az akác, ami akár egyharmaddal csökkentheti az idei mézmennyiséget.
MCSi Design