kele
perec1
garas1
62. évfolyam
24. szám
Lendva 
2018. 06. 14.
kiscim2418
 

A szétszereléshez engedély kell

metanol4017A lendvai metanolgyárat a US Methanol Corporation vásárolta meg 2015-ben, a vételár 5,6 millió euró volt. A cég úgy döntött, hogy a gyárat nem üzemelteti, hanem szétszereli és a komplett felszerelést, berendezést elszállítja Lendváról. Ehhez azonban az ARSO engedélye is kell a környezetvédelmi intézkedések miatt.
Ide tartozik a talaj vizsgálata, de mint az engedély megszerzésének folyamata során kiderült, a talajvíz vizsgálata is szükséges, beleértve a veszélyes katalizátor-anyagokat és a nehézfémeket. A katalizátorokból ugyanis az elemek a talajba és a vízbe juthattak, bár ezt a szakemberek nem tartják lehetségesnek, hiszen az üzemelés alatt a katalizátorokat rendszeresen cserélték és zárt rendszerben folyt a működés. Merültek fel kérdések az ipari tisztítóberendezéssel kapcsolatban is, mely jelenleg nem működik, de a metanolgyártáshoz feltétel volt a megléte, hiszen az ipari iszap feldolgozását biztosította. Az üzemelési engedélye pedig 2017. október 31-ével lejár.
A környezetvédelmi intézkedéseket az Ekosfera cég dolgozta ki, és elkészíti a szükséges kiegészítéseket is annak érdekében, hogy az ARSO kiadhassa az engedélyt az üzemelés beszüntetésére és a szétszerelésre. Az ARSO célja az, hogy a metanolgyár szétszerelése után a terület minél tisztább maradjon, ne jelentsen környezeti kockázatot.
Az Ekosfera Kft.-nél lapunknak úgy nyilatkoztak, hogy az engedély megszerzése a metanolgyár szétszerelésére még folyamatban van. Az üzemelés leállítására vonatkozó kérelem az ARSO-hoz júniusban érkezett meg.
MCSi Design