kele
perec1
garas1
62. évfolyam
24. szám
Lendva 
2018. 06. 14.
kiscim2418
 

Felügyelői kezdeményezés az engedély visszavonására

biogaz41172Majcen Irena környezetvédelmi és területrendezés miniszter a petesházi civilkezdeményezés nyílt levelére és Göncz László képviselői kérdésére is azt válaszolta, hogy a minisztérium visszavonhatja a biogázerőmű környezetvédelmi engedélyét az illetékes felügyelő javaslatára is, ha megvannak ehhez a törvényi feltételek. Laj Ferenc képviselő értesülése szerint Hržica Dragica a javaslatot már meg is tette. 
Hržica Dragica környezetvédelmi főfelügyelő maga tájékoztatta Laj Ferencet arról, hogy az Ecos Center biogázerőmű környezetvédelmi engedélyének visszavonását szeptember 29-ével kezdeményezte az ARSO Környezetvédelmi Ügynökségnél, és telefonbeszélgetésében reményét fejezte ki a gyors intézkedésre és az engedély visszavonására, amihez megvannak a törvényi feltételek. Az engedély visszavonása végre a biogázerőmű üzemelésének tényleges leállítását jelentené, amire már nyár óta a civilkezdeményezés és Lendva Község is törekszik. A felügyelő július 24-én Majcen Irena miniszterrel és csapatával látogatást tett a lendvai biogázerőműben, és részt vett a tulajdonossal, Pavlinjek Jožeffel folytatott beszélgetésen is. Az engedély visszavonása feltételeinek meglétét az ARSO mérlegeli, a feltételek hiányában az engedély hatályban maradhat.
biogaz41171A civilkezdeményezésnek és Göncz László parlamenti képviselőnek megküldött miniszteri válaszban (mindkettő szeptember 26-i keltezésű) olvasható az is, hogy a felügyelőség szeptember 12-én és 13-án rendkívüli ellenőrzést tartott. Megállapították, hogy a fennmaradt folyékony végterméket három napon át engedély nélkül Magyarországra szállították, amit a felügyelő rendelettel leállított, hiszen az anyag összetétele nem ismert. Ezért a folyékony végtermék ellenőrzését is elrendelte a felügyelő, melyet a felhatalmazott cég szeptember 13-án el is végzett. A Horvátországból érkezett hulladékot és csomagolóanyagot a megfelelő módon, az engedélyekkel összhangban szállították vissza Horvátországba. A miniszter arról is tájékoztatta a civilkezdeményezést, hogy a nem legális hulladékszállítmányokkal kapcsolatosan és a kiadott felügyelői határozatok teljesítésének elmaradását illetően az eljárások még folyamatban vannak. A tény, hogy Hržica Dragica főfelügyelő az ARSO-nál javaslatot tett a lendvai biogázerőmű környezetvédelmi engedélyének visszavonására, arra enged következtetni, hogy adottak ehhez a törvényi feltételek (az engedély szinte folyamatos megszegése), s az eljárás remélhetőleg hamar befejeződik.
Idén a felügyelőség április 25-én kapta meg az első feljelentést az erős bűz terjedése és az erőműben lerakott hulladékok miatt. A felügyelőség már aznap vizsgálatot tartott, ezt követően pedig még 19-szer látogattak el a létesítménybe, az üzemeltető felé több szóbeli és írásbeli felszólítást tettek, határozatot adtak ki. Több szabálysértési eljárást is indítottak ellene, pénzbüntetést szabtak ki a környezetvédelmi engedély megszegéséért (75 ezer euró a jogi személy és 3.500 euró a felelős személy részére), illetve a felügyelő határozatai megvalósításának elmaradásáért (20 és 10 ezer euró a cég, illetve 4 és ezer euró a felelős személy részére). Az intézkedések még folyamatban vannak. A válaszlevelekben a biogázerőművet üzemeltető Ecos center számára kiszabott határidők nem szerepelnek.
 
A civilkezdeményezés már reagált
Gömbös Géza, az „Elég a bűzből!” civilkezdeményezés képviselője hiányolja a konkrét elmozdulást a helyzet javulása irányába, hiszen a biogázerőműből még mindig árad a bűz, az eljárások nem értek célt. Az ügyben a minisztériumhoz, a képviselőkhöz, a kormányhoz és az országgyűléshez küldött nyílt levelükre érkezett a minisztériumi válasz, mely a konkrétumok helyett inkább az ügy kronológiáját tartalmazza. Az ezzel kapcsolatos véleményüket már tudatták az ARSO-val, s hamarosan összeül a községi környezetvédelmi bizottság is, melynek tagja a civilkezdeményezés.
Nem megerősített hír szerint október végén jár le az a határidő, ameddig a biogázerőmű állami támogatásban részesült... Vajon utána is működik tovább?
MCSi Design