kele
perec1
garas1
62. évfolyam
24. szám
Lendva 
2018. 06. 14.
kiscim2418
 

Megvonták a biogázerőmű környezetvédelmi engedélyét

biogaz4617A Szlovén Környezetvédelmi Ügynökség (ARSO) november 10-ével visszavonta a környezetvédelmi engedélyt az Ecos Center által működtetett lendvai biogázerőműtől.
A kezdeményezést az engedély visszavonására Hržica Dragica környezetvédelmi főfelügyelő nyújtotta be szeptember 29-én, mivel az Ecos Center nem a környezetvédelmi engedélynek megfelelően folytatta a tevékenységét, pedig ezt a felügyelő már június 5-én végzésben követelte, emellett szóban elrendelte a Horvátországból törvénysértő módon beszállított hulladék eltávolítását, de a cég ezt sem tette meg. Az Ecos Kft., a lendvai biogázerőmű tulajdonosa ellen közben csődeljárás indult októberben.
Lendva Község elégedett az ARSO határozatával, hiszen a biogázerőmű – ahonnan idén tavasz óta erős bűz terjedt – leállítását követelte. A határozat egyben az állami hivatalokkal szembeni bizalom megerősödését is jelenti, valamint megkönnyebbülést a biogázerőmű környékén élők számára – áll Lendva Község sajtónyilatkozatában. A község továbbra is tesz lépéseket a bűz esetleges környezeti következményeinek megállapítása érdekében. A községnél remélik továbbá, hogy ezzel befejeződik az agónia a biogázerőmű üzemelésével kapcsolatban, mely veszélyeztette az egészséget és káros környezeti hatásokat okozott. A tiszta környezet, az aktív és a zöldturizmus marad továbbra is Lendva Község stratégiai irányzata – fogalmaznak.
A környezetvédelmi engedély visszavonása abból a szempontból is fontos, hogy megakadályozhatja újabb környezetterhelő tevékenységek beindítását a biogázerőműben. Mivel ennek a működtetője csődbe jutott, nem mindegy, ki és milyen tevékenység űzése céljából vásárolja meg, illetve veszi majd bérbe a létesítményt, az ARSO döntése pedig figyelmeztetést jelent, hogy nem lehet mindent megtenni következmények nélkül.
MCSi Design