kele
perec1
garas1
62. évfolyam
24. szám
Lendva 
2018. 06. 14.
kiscim2418
 

Gázkitermelés rétegrepesztés nélkül

gaz46173A lendvai Geoenergo november 2-ától a Pg-10-es és Pg-11-es furatokból a kitermelt nyersgázt a horvát INA-nak adja el, naponta 60 ezer köbmétert, a hazai fogyasztóknak évente hatmillió köbméter gázt szolgáltat. A Geoenergo és az Ascent Resources növelni kívánja a gázkitermelést a petesházi gázmezőn, mégpedig a meglévő furatok szanálásával.
gaz46171A tervezett gázkitermelésről, a petesházi gázmezőn lévő Pg-10-es és Pg-11-es furatokból nyert nyersgáz értékesítéséről, a régiek revitalizációjáról és az új gázfinomító beindításáról sajtótájékoztatón szólt Miha Valentinčič és Borut Bizjak, a lendvai Geoenergo Kft. igazgatója, illetve munkatársa, valamint Colin Hutchinson és Dejan Božič az Ascent Slovenia Limited társaságból. A Geoenergo a Mura-depresszió nevű terület kőolaj- és gázkitermelésének kizárólagos koncesszió-tulajdonosa, az Ascent Slovenia Limited pedig a beruházó partner, és együttműködésük hét évre tekint vissza. Eddigi befektetéseik értéke 45 millió euró, céljuk a gázkitermelés növelése és az új gázfinomító (CPP) minél előbbi üzembe helyezése. Ennek munkába állásával megtisztított gáz kerülhetne a piacra, magasabb áron, mint a nyersgáz. A gázfinomító hiánya miatt néhány hónap késéssel kezdte teljesíteni a Geonergo az INA felé a szerződéses kötelezettségét, a gázszállítást a petesházi gázmezőn lévő kutakból. Az értékesítés napi mennyisége 60 ezer köbméter (évente 22 millió köbméter), mely gázvezetéken jut el a szlovén–horvát határig, innen pedig – szintén gázvezetéken – az INA Molva posavinai gázfinomítójába. A helyi gázfogyasztóknak a Geoenergo éves szinten 6 millió köbméter gázt szolgáltat, ami a horvát szállítással együtt 28 millió köbmétert jelent. A Nafta az 1980-as években 33 millió köbméter gázt termelt ki.
– Mivel a nyersgáz értékesítéséből kisebb a nyereség, mintha tisztított gázt adnánk el, elsődleges célunk az új finomító beindítása, amihez viszont még mindig nem rendelkezünk környezetvédelmi engedéllyel. A környezetvédők fellebbezése már másodízben került a közigazgatási bíróság elé. Partnerünkkel, az Ascent társasággal bízunk a CPP beindításában, hiszen ez komoly hatással van az árak alakulására, a helyi gazdaság és a foglalkoztatás növekedésére, és növeli Szlovénia gázönellátását is. A hálózatba ugyanis csak megtisztított gázt juttathatunk – mondta Miha Valentinčič igazgató, aki nem kívánta részletezni, milyen ár mellett értékesítik a petesházi gázt. A gázkitermelés felfuttatását illetően kifejtette:
gaz46172– Újabb furatokat nem tervezünk, a bővítést a meglévők szanálásával kívánjuk elérni. Erről már leszerződtünk az Ascent Slovenia Limited társasággal, valamint a bányászati munkálatokat kivitelező Petrol Geoterm céggel. Nem kerül sor rétegrepesztésre sem, mely a környéken 2010-ben és 2011-ben nagy port kavart. Már akkor is hangsúlyoztuk, hogy az itt alkalmazott módszer merőben más, mint az USA-ban alkalmazott, hiszen nálunk homokkőzetet repesztettünk több mint háromezer méter mélységben. Rétegrepesztést a petesházi olajmezőn 2011-ben a Pg-10-es és Pg-11-es kutak mélyítésénél használtunk utoljára, azóta nem, hiszen nem is volt rá szükség.
A sajtótájékoztatón jelenlévő Kaszás Mihály az „Állítsuk meg a frackingot Szlovéniában” civilkezdeményzés vezetője kifejtette: ellenzi a projektet a résztvevők módszerei és a természet iránti viszonyulásuk miatt. A fő szempont a cégnek nem a foglalkoztatás (53 munkahely) és a gazdaságfejlesztés, hanem kizárólag a profitnövelés, mely – Kaszás szerint – valamelyik adóparadicsomban kötne ki.
MCSi Design