kele
perec1
garas1
62. évfolyam
24. szám
Lendva 
2018. 06. 14.
kiscim2418
 

Jobb helyzetbe kerülhetnek a hazai cégek

beruh orch4717A beruházásösztönző törvényt a kormány 2018 első negyedévében kívánja életbe léptetni. A jogszabálytól várt eredmény a hazai és a külföldi befektetők egynelő helyzetbe hozása a beruházásösztönzés terén, elsősorban az induló beruházásoknál. Az állami támogatások egyenletesebb felosztását támogatják a muravidéki gazdasági szereplők is.
A Gazdaságfejlesztési és Technológiai Minisztérium a készülőben lévő törvény elfogadása esetén megszünteti a megkülönböztetést a hazai és a külföldi beruházók között, továbbá az állami és a helyi szintű ösztönzések, támogatások egy helyen lesznek elérhetők, ami megkönnyíti a kiírások követését. A törvénykészítő a jelenleg aktuális kezdeményezéseket újabbakkal is kiegészíti.
A törvényjavaslat az induló beruházást így határozza meg: új vállalat létrehozása, termelési kapacitás bővítés, illetve új termékek bevezetése. A beruházási ösztönzéseknek több formája van, köztük a vissza nem térítendő eszközök és a kamattámogatások. A törvény megszabja a támogatások megszerzésének feltételeit is, ilyen a beruházás elvárt értéke és az új munkahelyek száma is. Meghatározza a stratégiai jellegű, valamint a közérdekű beruházásokat, de határoz a többi ösztönzési intézkedésről is. A kormány feladata, hogy a Gazdasági Minisztériummal együttműködve kidolgozza a hosszú távú beruházásösztönzési programot.
Befektetési ösztönzést kaphatnak a fejlesztési projektek a feldolgozóiparban is, de feltétel a beruházás minimális értéke (egymillió euró) és legalább 25 új munkahely létrehozása. A szolgáltatások terén az IT-programok és az adatfeldolgozás, a turizmus és a logisztika juthat ösztönzéshez, pályázni a legalább 400 ezer euró értékű és 10 új munkahelyet hozó projektekkel lehet, valamint a szolgáltatással legalább három ország piacán jelen kell lenni. A kutatás-fejlesztés területén a beruházás minimálértéke 500 ezer euró és feltétel legalább 5 új munkahely is. Az ösztönzés megpályázásánál a projekt helyszíne és nem a beruházó telephelye a mérvadó.
Grah Robert, a Muravidéki Gazdasági Kamara igazgatója üdvözli az eddigi megkülönböztetések felszámolását, mert ha jó beruházásról van szó, lényegtelen, honnan érkezik a beruházó – fejtette ki.
– A kormány a legtöbbször megfeledkezett a hazai befektetőkről, negatívan viszonyult hozzájuk, pedig éppen ezek a helyi gazdaság hajtóerői – véli többek közt Ferenčak Roman, a dobronaki Ocean Orchids Kft. igazgatója, akik az üvegházak további fejlesztését tervezik. Hozzátette, hogy üdvözli a hazai és a külföldi befektetők megkülönböztetésének megszüntetését. A vállalatoknak a fejlesztéshez pénzre van szükségük, főleg akkor, ha meg kívánják őrizni az exportnövekedést.
A muravidéki gazdasági szereplők általában üdvözlik a változásokat, a tervezett módosítást, hiszen sok esetben, főleg válság idején a hazai cégek termelési volumenénekének megőrzése és a munkahelyek megtartása különösen nagy jelentőségű.
A külföldi befektetésekkel foglalkozó Spirit Ügynökség adatai szerint a 2008 és 2014 közötti időszakban a Muravidéken tevékenykedő külföldi cégek a befektetéseikre hétmillió euró támogatást kaptak az ügynökség nyilvános kiírásai alapján. A beruházásokkal 856 munkahelyet teremtettek, a legtöbbet, 109-et a Carthago AG Odrijáncon (autóipar), majd következik a Wolford (textilipar) és a XAL Lighting (lámpagyártás), a két utóbbi a muraszombati ipari zónában százhetven, illetve százötven munkahelyet hozott létre. A legtöbb külföldi befektetés az említett időszakban Muraszombat, Odrijánc és Gornja Radgona környékén valósult meg.
A törvénytervezet célja a kedvezőbb és tervezhetőbb üzleti környezet megteremtése a hazai és a külföldi gazdasági társaságok zavartalan működéséhez. A törvény megfelelő jogi rendelkezéseket tartalmaz a kezdő beruházások hazai, illetve külföldi tőkével való megvalósításához. Az ösztönzésre tervezett összeg az elkövetkező két évre 24 millió euró, az ösztönzés formája hitel, garancia és kamattámogatás lehet.
MCSi Design