kele
perec1
garas1
62. évfolyam
24. szám
Lendva 
2018. 06. 14.
kiscim2418
 

Már most jelentős hiány van műszaki szakemberekből

kader4817Az első kis lépés a Muravidék szakember-szükségletének és az oktatásnak az összehangolása terén az inassági rendszer próbabevezetésével már megtörtént, de ennél több szükséges, méghozzá sürgősen – hangzott el többek közt a Muravidéki Gazdasági Kamara kerekasztal-beszélgetésén, melyet az Interreg SI–Hu Right Profession II projekt keretében szerveztek meg Muraszombatban.
A kerekasztal-beszélgetésnek az IZUM, a Fiatalok a Muravidék fejlődéséért nevű eseménysorozat adott keretet, amelyen a régió általános és középiskoláinak diákjai mutatták be intézményük programját. A Muravidéki Gazdasági Kamara (MGK) szervezésében folyó kerekasztal-beszélgetésen a Muravidék szakemberhiánya, a hiányszakmák, ezek megoldási lehetőségei kerültek terítékre a Right Profession II. projekt keretében. A találkozón részt vettek az általános iskolák szociálügyi tanácsadói is, akik a tanulóknak és a szüleiknek a pályaválasztásnál hivatottak segítséget nyújtani. A projekt hozadéka a különböző szakmák gyakorlati megismerése ott, ahol minden történik, tehát a vállalatokban. Tény, hogy mára a műszaki szakmák nagyon megváltoztak, a digitalizáció, az automatizáció és a robotika – az IT alkalmazása – merőben megváltoztatta a klasszikus műszaki (gépészeti) szakmákat, s egyben ismét vonzóvá tette a fiatalok számára.
Robert Grah, a kamara igazgatója bemutatta a projekt keretében elkészült kiadványt is. Az ebben lévő körkérdésben 93 cég vett részt, és eredménye tükrözi a régió gazdaságának szakember-szükségletét, a fejlődéshez szükséges szakmák biztosítását. A publikáció sorra veszi a hiányszakmákat, a káderszükségletet, s több, a pályaválasztásnál hasznos információval szolgál.
A kamara elemzése kimutatta, hogy a következő 20 évben a gazdaság 93 százalékban természettudományi szakmákra tart igényt. Nő a munkáltatói érdeklődés a szakközépiskolai, technikumi végzettségűek iránt, de jelentős marad az igény az egyetemi és a főiskolai végzettségűek iránt is, ugyanis egyre több cég saját fejlesztési osztályt tervez létesíteni. A jövőbeni foglalkoztatást illetően a cégek a 2017–2021-es időszakra vonatkozólag villamosipari végzettségűek, a gépésztechnikusok, a mechatronikusok, továbá asztalosok, hegesztők, géplakatosok, szerelők, sofőrök, fémmegmunkálók és gépészeti mérnökök iránt jeleztek foglalkoztatási igényt, így tudnák tartani a fejlesztési irányaikat. A muravidéki gazdasági növekedés már most munkaerőhiányt eredményez, ezért egyre jobban sürgető a gazdasági szükségletek és az oktatás összehangolásának megvalósítása, hogy a szakemberhiány minél előbb orvosolható legyen. Az oktatás a következő öt évben olyan változásokon megy keresztül, amilyen az elmúlt 50 évben nem – fejtette ki Grah.
Sever Andreja, a Szlovén Gazdasági Kamara munkatársa a próbabevezetés alatt álló inasképzési rendszer jelentőségéről szólt. Ez akkor lesz eredményes, ha az oktatás és a vállalatok együttműködése szoros lesz – emelte ki. A Muravidéken 513 tanuló jelezte igényét az inasképzésre, de csak hétnek volt erre lehetősége, hiszen a régióban csak a radenci vendéglátóipari szakközépiskola kapta meg az inasképzéshez szükséges státuszt. Hamarosan ismertté válik azonban, hogy az említett iskola mellett még mely szakok oktatása kapja meg az inasképzési lehetőséget. A legesélyesebb erre a gépész és a szobafestői szak.
Svetec Milan a Gornja Radgona-i PORA Fejlesztési Ügynökségből a regionális ösztöndíjazási sémáról, Lovšin Miha a Szlovén Szakképzési Központból pedig a szakmai karrier jellegzetességeiről szólt a kerekasztal-beszélgetésen. Lovšin elmondta: a korszak fejlődését a technológia diktálja és határozza meg. Az egyének szakmai pályáján egy „minőségi esés” nagyon hasznos tud lenni, hiszen lineáris karrierút ma már nem létezik.
MCSi Design