kiscim1718
 

Zsálya- és sáfránylikőr, sáfrányos méz...

safrany0118Horvat Benjamin másfél éves ausztriai tartózkodása után a visszatérését tervezi Lendvára. Az itteni megélhetéshez üzleti lehetőségeket kutatott, s úgy gondolja, megtalálta azt, amivel érdemes lenne próbálkozni a piacon: a Horvat-Lőrincz család fűszernövények termesztésében gondolkodik kiegészítő tevékenység formájában. A sáfrányt, a zsályát és a levendulát saját termékeik előállításához használják majd fel.
– A családunknak nincsen nagy földterülete és komoly mezőgazdasági gépparkja. Amink van, az családi örökség, ezt műveljük – mondta beszélgetésünk elején Horvat Benjamin, aki mintegy másfél éve vállalt munkát Ausztriában, de vissza kíván térni a barátnőjével Lendvára. Tudják persze, hogy itthon szinte mindent elölről kell kezdeniük, de – részben a külföldön szerzett tapasztalatok miatt – Benjamin optimista. Mint mondja, Ausztriában a munkanapja reggel nyolctól délután ötig tart, s ilyen munkaütemmel itthon is meg lehet teremteni az alapot; kezdetben csak lépésenként, kiegészítő tevékenységként.
– Új terveket szövögetek, haza szeretnék jönni, keresem a megélhetéshez szükséges üzleti lehetőségeket. Főfoglalkozásként – hiszen vadász vagyok – a vadászturizmus, a vadfelvásárlás irányában gondolkodom – tervezget Benjamin, amiben támogatja őt az egész család.
– Ahogy boncolgattuk a vállalkozási lehetőségeket, teljesen váratlanul merült fel anyám részéről a fűszernövények termesztésének ötlete. S azonnal meg is volt, hogy mit ültetnénk: kerti sáfrányt, zsályát és levendulát. Többek közt azért is tűnt jónak az ötlet, mert a kezdethez megvan a szükséges földterületünk.
A családot az vezérelte – mivel korlátozott a termesztési lehetőségük –, hogy valami újjal, nem mindennapi, egyedi termékkel jelenjenek meg a piacon. A kiegészítő tevékenységben így a fűszernövények termesztése mellett házi termékek készítése kapna helyet, amelyekhez a maguk által termesztett nyersanyagot használnák fel.
– Először a zsályával kezdtük, amelyből anyám ízletes házi zsályalikőrt készít. A növénnyel csak egy kis terület van beültetve. Hálás ez a növény, hiszen a zsenge hajtásait, leveleit szinte egész évben szedni lehet. A levendulaültetvényt tavasszal az öcsémmel bővítjük, a már meglévő 400 növény mellé még 160 újat ültetünk. A szárított levendulából pedig számtalan szép terméket lehet készíteni.
Tevékenységük vezérfonala tehát a kertjükben termesztett fűszernövényekből készített termékek előállítása. A termékpalettát nemrég sáfrányos mézzel és sáfrányos tojáslikőrrel bővítették.
– A nálunk inkább csak dísznövénynek számító kerti sáfrányokkal – crocus sativus – 5–6 évvel ezelőtt kezdtünk foglalkozni. Mintegy félhektárnyi területet ültettünk be sáfrányhagymácskákkal. Ennek a halványlila virágnak a termesztése semmilyen különös feltételt nem igényel. Csak kevesen tudják, hogy ez a növény honos a pannon tájon. Valamikor errefelé, illetve Magyarországon és a Vajdaságban is termesztették, de később ez visszaesett, majd úgy 150 éve újjáéledt. Az itteni időjárási viszonyokat is jól viseli a növény. Mi a virág bibéjét hasznosítjuk, ez a sáfrány. A virág szirmait is fel lehet használni különböző kozmetikumi cikkekhez, de mi a sáfrányra, a bibékre összpontosítunk a 20 árnyi területünkön – mondja Benjamin.
A jóféle sáfrány októberben virágzik, mintegy 10–14 napig bontja a virágját. Ez idő alatt végzik a bibék betakarítását is, kézzel csipegetve ki egyenként a mintegy hét centiméteres virágból. Ez nagyon időigényes munka. Elnapolni sem lehet a feladatot, hiszen veszíthet a minőségéből, illetve kártevők is megtámadhatják. A bibék betakarítását a szárítás követi, a száraz sáfrányt pedig üvegekben, sötét helyen akár három évig is lehet tárolni.
– A kerti sáfrány 70 százalékának általában három bibéje van, sokszor csak kettő, de nagyon ritkán, talán 1–2 virágnak pedig négy. Nagy szerencse ilyet találni, hiszen négybibés virágból kevesebb van, mint négylevelű lóheréből!
A bibék vöröses-barna, kesernyés ízű szálak. Megszárítva pehelykönnyű, szinte nincs is súlya: egy kilogramm sáfrányhoz 300 ezer virágról (1 hektár terület) kell begyűjteni a bibét – kézzel. Ezért is igaz a mondás, hogy drága, mint a sáfrány, és ezért ez a legdrágább fűszer. Az ára az arany árával vetekszik: amennyi egy gramm arany ára, annyi a sáfrányé is, sőt van, amikor több. Ma 35 euróért is elkelhet egy gramm, és régen is a módosabb emberek fűszere volt. A sáfrányt ma leginkább ételek és italok elkészítésénél, ízesítésénél, színezésénél használják, szép sárga, narancssárga színt ad.
– A zsályához hasonlóan a sáfrányt is a saját termékek alapanyagaként használjuk fel, így készítjük a különleges és ritkaságnak számító sáfrányos tojáslikőrt és a sáfrányos mézet is. Mindkét termék ritkaságnak számít nálunk. Ahol megjelenünk velük, érdeklődést keltenek. Igyekszünk a csomagolást is egy kicsit különlegessé tenni, a mézet például külön megtervezett szép dobozban kínáljuk, így valódi ajándéknak számít. A likőrt és a mézet is csak kistermelői mennyiségben forgalmazzuk egyelőre, a nagyobb mennyiségű előállításra már külön törvényi szabályozás vonatkozik. A mennyiséget azért természetesen növelni szeretnénk, így újabb berendezéseket kell beszereznünk. Ehhez próbálunk gazdasági támogatáshoz is jutni, figyeljük a pályázatokat. A likőrkészítéshez szükséges gépeket, a felszerelést már kiválasztottuk – szólt a terveiről Horvat Benjamin.
MCSi Design