kiscim1718
 

Többet tenni az összekapcsolódás és a promóció terén

kolenc0218A muravidéki idegenforgalom tavaly is kedvezően alakult, az első tíz hónap növekedést mutatott. A vendégéjszakák száma szerint a régió országos viszonylatban a 12 statisztikai régió között az ötödik helyen van. De vannak gondok is, melyek megoldása még gyorsabb fejlődést hozhatna az ágazatnak – véli a Muravidéki Turisztikai Szövetség elnöke, Kolenc Barbara.
A Muravidéki Turisztikai Szövetség (MTSz) egyik fontos feladata 2018-ban a tisztújító közgyűlés lebonyolítása lesz. Kolenc Barbara, a szövetség jelenlegi elnöke nem jelölteti magát, így a vezetői tisztségen és a testületi összetételben is változások várhatók. A kiírást várhatóan már januárban közzéteszik.
– 2018-ban a már bejáratott tevékenységeken kívüli többi célkitűzés meghatározása az új elnök feladata lesz, és jól jönne a szövetség egy kis „átszellőztetése” is. A szervezetnek egy olyan vezetőre van szüksége, aki a megbízatásom alatt megszilárdított alapokat továbbfejleszti. Határozott személyre lesz szükség, aki hallhatóbbá teszi a szövetséget és előrelépést tesz ott, ahol én már nem tudtam – mondta Kolenc Barbara, az MTSz jelenlegi elnöke.
– Milyen a turizmus a Muravidéken ma az MTSz szerint?
– A kép nem borúlátó, mint ahogy sokan vélik. A Muravidék 2016-ban a 12 szlovén statisztikai régió közül a vendégéjszakák száma szerint az ötödik helyen van, s ez szlovéniai viszonylatban 8,6 százalékos részesedést tesz ki. Ez évi 5–6 százalékos növekedést is jelent, ami szintén a középmezőnybe helyez minket. A legtöbb vendégéjszaka a gyógyfürdőkben valósul meg, így nem meglepő, hogy Moravske Toplice a 15 szlovén gyógyfürdős település között a nyolcadik helyen van. A Muravidéken jellemzően még mindig a hazai vendég a legtöbb, a külföldiek többsége a hegyes vidéket választja úti célul. Nálunk is vannak nagyon jól látogatott kirándulópontok, köztük az első a Vinárium kilátótorony Lendván, majd a Bakonaki-tó és a Szerelem szigete következik Ižakovcin. Nagyon magas a rendkívül aktív egyesületek száma is, sok a rendezvény is, ami jelentős ereje a muravidéki turizmusnak.
– Hol vannak akkor a gondok, a hiányosságok?
– Az idegenforgalom irányítóiként tudatában vagyunk a muravidéki turizmus hiányosságainak és igyekszünk ezeket megoldani, de a változások csak hosszú távú folyamat eredményeként születhetnek meg. A MTSz kiemelten törekszik az összekapcsolásra, nem csak az egyesületi szektorban, hanem szélesebb körben is. A múltban hiányos volt az idegenforgalmi dolgozók szakképzése is, pedig a tudás a minőségi turisztikai kínálat előfeltétele. Több képzést is szerveztünk, az egyik ilyen a szállást nyújtók részére a booking.com képzése volt. Idén pedig megszervezzük a német nyelv oktatását, hiszen még mindig leginkább német nyelvet beszélő vendégek érkeznek hozzánk. A régió mint turisztikai desztináció promóciója szintén nem a legjobb még, a régió felosztottsága miatt felaprózott ez a tevékenység is.
– Mennyire sikeres a régió bekapcsolódása a szlovén turisztikai szervezetekbe?
– Szlovéniában két fő szervezet működik, a Szlovén Turisztikai Szövetség és a turisztikai egyesületek ernyőszerve, a Szlovéniai Turisztikai Szövetség, mindkettőt az állami költségvetés finanszírozza. Aztán vannak a TIC-irodák, intézetek, amiket a községek finanszíroznak. Az MTSz pedig tagsági díjból él, de ebből kevés jön be. Voltak próbálkozások a Regionális Desztináció nevűú szervezet felállítására, de országos szinten ezek nem mondhatók sikertörténetnek. Az új idegenforgalmi stratégiába a regionális szervezettség nincs bekapcsolva, ami azt jelenti, hogy minden régió „magára hagyatott” a bekapcsolódási szándékot illetően is. Az MTSz elsősorban az egyesületek szövetsége, de együtt kívánunk működni a gazdasággal és az intézetekkel is. A 27 község többségével jó az együttműködésünk, de sajnos nem az összessel. Más régiókban az egyesületek szövetségének működése nem ilyen széles körű, csupán az egyesületekre összpontosítanak. Nálunk viszont megvan a szélesebb együttműködési készség, mi ezt természetes együttműködési folyamatnak tartjuk, amelyet már Dravec Štefan, az MTSz korábbi elnöke kezdeményezett – emelte ki Kolenc Barbara.
MCSi Design