kele
perec1
garas1
62. évfolyam
21. szám
Lendva 
2018. 05. 24.
kiscim2118
 

Lendvai biogázerőmű: folyamatban a csődeljárás

biogaz04181Az Ecos Center által Hármasmalomban üzemeltetett biogázerőmű tavaly tavasztól őszig megkeserítette a környék lakosainak életét, a létesítményből szörnyű bűz terjedt. Szeptemberben visszavonták a környezetvédelmi engedélyét, a biogázerőmű így nem üzemel, az Ecos cég ellen pedig csődeljárás folyik.
A muraszombati Pavlinjek Jože Ecos nevű családi vállalkozásának tulajdonában lévő biogázerőműből terjedő bűz ellen a Petesházi Turisztikai és Környezetvédelmi Egyesület keretében tevékenykedő civilkezdeményezés 800 összegyűjtött aláírással tiltakozott. Az ügyet felkarolta Lendva Község is. Annak ellenére, hogy az illetékes felügyelőség április 25-étől több ízben is komoly szabályszegéseket állapított meg, a lendvai biogázerőmű környezetvédelmi engedélyének visszavonására és az üzem leállítására csak szeptemberben került sor.
A hulladék elszállítása, az udvar és a létesítmény megtisztítása, valamint a vizsgálatok és az ellenőrzések alatt a bűz időnként még érezhető volt, így a civilkezdeményezés és a község továbbra is szorgalmazza az esetleges környezetszennyezés megállapítását és a felelősök megtalálását. Ennek érdekében Lendva Község közérdekű információkat kért le, s felvette a kapcsolatot a Nemzeti Egészségügyi Intézettel, valamint a Muraszombati Egészségvédelmi Intézettel is a talaj és a víz bevizsgálása érdekében. Mint megtudtuk, három mintavétel már megtörtént, az eredmények hamarosan várhatók, amit a létrehozott szakmai csoporttal és a nyilvánossággal is ismertetnek majd. Lendva Község az üggyel kapcsolatban elérte, hogy országos szinten megvizsgálnak minden hasonló jellegű környezetvédelmi engedélyt.
biogaz04182Az Ecos cég ellen indított csődeljárást Nanut Matjaž csődgondnok vezeti. A lendvai biogázerőmű 2008-ban kezdte meg működését, a beruházás értéke 14 millió euró volt, amire a gráci Raiffeisen Landesbank hagyott jóvá kölcsönt mintegy 10 millió euró értékben. Az Ecos cég 2015-re súlyosan eladósodott, a kötelezettségei ekkor 17,2 millió eurót tettek ki, ebből 16,5 millió a nagyobb hitelezők felé állt fenn, a többi az adóhivatal (462 millió euró) és a zöldmassza szállítói felé. Miután a Muraszombati Körzeti Bíróságtól a Nanut ügyvédi iroda beleegyezést kapott a folyamat beindítására, megkezdődött a csődeljárás az Ecos cég ellen, amelynek tulajdonában van a lendvai Ecos Center biogázerőmű.
– Jelenleg a legfőbb hitelezővel folynak a megbeszélések a biogázerőmű értékesítéséről, s amíg nem érkezik válasz, addig nem tudjuk, milyen módon történhet ez meg: eladás, bérbeadás, szanálás vagy valami más. Mivel még minden folyamatban van, egyelőre nem tudni, milyen feltételek mellett valósulhat meg bármelyik változat is – válaszolta a Népújságnak a Nanut ügyvédi iroda. Megkezdődött viszont az Ecos Center bérleti szerződésének felbontása, hiszen a bíróság engedélyt adott új bérlő vagy vásárló keresésére. A jelenleg rossz állapotban lévő létesítmény iránt van elvi érdeklődés, de eddig a megtekintését nem kérte senki.
– A biogázerőművet újra lehet indítani, de ehhez befektetés kell, a hiányosságokat meg kell szüntetni, hiszen csak így szerezheti meg az új üzemeltető a visszavont környezetvédelmi engedélyt – áll a válaszban. Ha azonban az új üzemeltető a létesítményben biogáz termelésére csak zöldmasszát használ fel, ami a törvény megfogalmazása szerint nyersanyag és nem hulladék, akkor környezetvédelmi engedély sem szükséges.
Arról, hogy kinek a felelőssége és kötelessége lenne az ökológiai kár szanálása, a csődgondok nem fejtette ki a véleményét, hiszen, mint mondta, eddig még nem bizonyított, hipotetikus feltételezés csak a környezetkárosítás.
MCSi Design