kele
perec1
garas1
62. évfolyam
50. szám
Lendva 
2018. 12. 13.
kiscim5018
 

Keresik a közös pontokat

zidan1Kedden délután a dobronaki kultúrotthonban tartották meg szlovén és magyar előadókkal a „Mezőgazdaság a Muravidéken, Zala és Vas megyében” című szakmai konferenciát, amelyet a szlovén és a magyar agrártárca vezetője is megtisztelt jelenlétével.
Ahogy ezt a konferencia meghívója is hirdette, illetve elhangzott a helyszínen is a konferencia üzeneteként, a Muravidék, valamint Zala és Vas megye közötti határrégió rendkívül fontos az együttélés, a helyben maradás, a települések rendezettsége és a természeti katasztrófák elleni védekezés szempontjából. A konferencia lehetőséget biztosított a két ország, a régiók képviselői, az agrárszakemberek információcseréjére, az együttműködési kezdeményezések kiaknázására. A további kapcsolatépítés, a tapasztalatcsere a fiataloknak, a mezőgazdaságban tevékenykedőknek új lehetőségeket, végső soron jobb életminőséget biztosíthat.
A jelenlévőket a házigazda polgármester, Kardinar Marjan, illetve a DKMÖNK elnöke, Car Anna mellett a szlovén agrárminiszter, Dejan Židan, valamint a magyar földművelésügyi miniszter, Fazekas Sándor is köszöntötte. Ahogy ezt a konferencia utáni rögtönzött sajtótájékoztatón a szlovén tárcavezető elmondta, a konferenciát és a miniszteri találkozót a radgonai vásáron Kardinar Marjan polgármester kezdeményezte.
– A két ország általában is, de a mezőgazdasági területen is nagyon jól együttműködik – fejtette ki Dejan Židan. – Üdvözöljük Magyarország kezdeményezését a GMO-mentes országokról, egyben megköszönjük szomszédunk hathatós támogatását az ENSZ-ben, ahol közös erővel sikerült elérni a szlovén diplomáciai sikert, a Méhek Világnapjának kinyilvánítását. A mai napon azért jöttünk össze, mert már készülődik az új uniós mezőgazdasági stratégia, amely kapcsán mindenképpen fejleszteni szeretnénk a két szomszédos ország határmenti térségeit, ezen belül természetesen a vidékfejlesztést és a mezőgazdaságot is, hogy az élettér, ahol a két kisebbség él, további kapcsolaterősítést éljen meg – emelte ki a szlovén tárcavezető.
Fazekas Sándor magyar agrárminiszter kifejtette, nagyon eredményes tárgyalásokat folytatott szlovén kollégájával a közös agrárpolitikáról, illetve a muravidéki gazdák, a helyi mezőgazdaság fejlesztéséről, a két szomszédos ország közös pontjairól. – Az a célunk, hogy a muravidéki magyar gazdaságfejlesztési programban minél több gazda vegyen részt. Ez egy 1,2 milliárd forintos terv, és örülünk annak, hogy több mint 330 pályázó indult ezen, köztük mezőgazdasági termelők is. Érdekeltek vagyunk abban, hogy bővüljön a helyi termékek köre, minél több méhészeti, biotermék legyen a piacon, ennek folytán is több turista érkezzen a térségbe, megismerkedve azokkal az értékekkel, amelyekkel a Muravidék, ezen belül Dobronak Község is dicsekedhet. Lendva város termálfürdője, a környék termálturizmusa szintén tudna ebből profitálni. Bízom abban, hogy a magyar szakképzésben, agrárkutatásban elért eredményeket az itteni magyar és a velük élő szlovén gazdák is hasznosítani tudják, illetve ezen a téren is együtt tudunk működni – mondta Fazekas Sándor magyar agrárminiszter, majd hozzátette, bízik abban is, hogy a dobronaki szervezésű konferenciát sok hasonló követi a határ mindkét oldalán.
A konferencia második részében már szűkebb szakmai szempontok kerültek előtérbe, elsősorban a határmenti mezőgazdasági fejlesztések lehetőségeiről esett szó. A szlovén agrártárca részéről Tadeja Kvas Majer főigazgató a mezőgazdaság pozitív fejlődési trendjeiről, Franc Režonja, a muraszombati mezőgazdasági intézet igazgatója a határmenti régió lehetőségeiről, helyzetéről tartott előadást. Szabó Mátyás, a magyar agrártárca főosztályvezetője a magyar őstermelői rendszert mutatta be, míg Tömösváry Máté a Balaton Ker-TÉSZ értékesítési szövetkezet jó gyakorlatát ismertette. Az előadásokat Doris Letina, a fiatal vidéki gazdák képviselője zárta.
 
Fazekas–Horváth találkozó
A konferenciát megelőzően Fazekas Sándor magyar agrárminiszter miniszter Lendván, a magyar közösség székházában tárgyalt Horváth Ferenccel, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnökével, majd találkozott a muravidéki magyar agrárvállalkozókkal és a parasztgazdák képviselőivel is.
MCSi Design