kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

A hiányszakmákat vendégmunkásokkal pótolják

foglalk24181A Muraszombati Területi Foglalkoztatási Hivatal adatai szerint áprilisban az álláskeresők száma a Muravidéken 6.273 volt, ami 13,7 százalékos csökkenést mutat. De gond maradt bőven, hiszen a nyilvántartásban magas a nehezen foglalkoztatható és tartósan munkanélküliek száma. Őket a cégek nem tudják alkalmazni, a munkaerőhiányt pedig vendégmunkásokkal pótolják.

A már régóta fennálló probléma enyhítésére a foglalkoztatási hivatal aktív foglalkoztatási politikát alkalmaz, ebben jelenleg 1.464 álláskereső vesz részt (32,2 százalékos növekedés). A hivatal a hiányszakmák pótlására különböző oktatási formákat is szervez. Ide sorolható szinte minden építőipari, gép- és faipari szakmunkás, szakács és felszolgáló képzése. Az Usposabljamo lokalno (Helyben képesítünk) továbbképzésbe 438 személyt kapcsoltak be. A zaposli.me program támogatást jelent a sérülékeny csoporthoz tartozó munkanélküliek foglalkoztatásánál. Ennek révén idén 404 álláskereső kapott már munkalehetőséget. Az új munkahelyek létrehozása program lényegében közmunkákat takar a tartósan munkanélküliek számára és 620 személyt ölel fel.

Ezzel szemben a munkaadók 2.150 foglalkoztatási igényt jeleztek, a legtöbbet az építőiparból. Azonban sem ezeket, sem a többi gazdasági tevékenységből érkező igényeket nem tudta a foglalkoztatási hivatal kielégíteni, főleg a szakmunkások iránti igényt. Továbbra is nagy az eltérés a keresett és a rendelkezésre álló képesítések között. A nyilvántartott álláskeresők 59 százaléka csak általános iskolai képzettséggel rendelkezik, egyharmaduk pedig csökkent munkaképességű.

A kínálat-kereslet deficitjét a cégek vendégmunkásokkal pótolják. A foglalkoztatási intézet áprilisig 169 munkaengedélyt adott ki, míg tavaly 94-et. A Muravidéken jelenleg 522 vendégmunkás dolgozik munkaengedéllyel, Lendván a legtöbb: tavaly 222, idén áprilisig 65. A hazai szakmunkások elvándorlását is figyelembe véve a munkaadóknak is el kell gondolkodniuk bizonyos változásokon, elsősorban jobb fizetésekre lenne szükség – vélik a foglalkoztatási hivatalban.

foglalk24182– A Varis jelenleg negyven dolgozót foglalkoztat Horvátországból és ötöt Magyarországról. Velük a hiányszakmákat pótoljuk: csempézők, kőművesek, hegesztők, szobafestők, szerelők – mondta Sobočan Sabina, az építőiparban tevékenykedő Varis igazgatója. Hozzáfűzte, hogy a magyar munkaerő számára az engedély megszerzése gyors, néhány nap alatt kézhez vehető, míg egyhónapos várakozással jár a horvát vendégmunkások munkaengedélyének megszerzése. Őket a Vendégmunkások Foglalkoztatási Hivatalánál kell bejelenteni.

MCSi Design