kele
perec1
garas1
63. évfolyam
7. szám
Lendva 
2019. 02. 14.
kiscim0719
 

Nem bővülnek, hanem minőségileg emelkednek

kodila 5Nem egy minőségi termék fűződik Kodila Janko  markišavci húsfeldolgozó vállalkozásához. Kodila már a kezdetektől a hazai ízek, a tájjellegű hústermékek megőrzésére vállalkozott. Huszonöt év után is tartja ezt az irányt, és jól döntött.

Édesapja egykori kis húsboltja mára ismert húsfeldolgozó üzemmé nőtte ki magát, és több minőségi hústermék – köztük a muravidéki sonka – termelőjévé vált.

A Kodila vállalkozás Markišavcin fejlődött ki és nyerte el mai formáját. Ott, ahol 2000-ben, 30 éves korában átvette édesapjától, Kodila Janez hentestől a családi vállalkozást, a falusi húsboltot, amely a helyiek friss húsellátására szolgált.

 

Az átvétel nagy kihívást, felelősséget, kemény munkát, s nem egy álmatlan éjszakát jelentett számomra. Bizakodtam akkor is, amikor nem tudtam, ki tudom-e fizetni a munkásokat, a beszállítókat. Már a kezdetektől hazai húsból kínáltunk helyi jellegű hústermékeket. Apám bízott bennem, hogy az új távlatok megnyitásával, a húsok újszerű feldolgozásával növelni tudjuk az értékesítést – mondta többek közt a 25. évét jubiláló vállalat igazgatója, Kodila Janko. A vállalkozásnak húsfeldolgozó üzeme és boltja van, ahol saját készítményeiket és a helyi, a muravidéki termelők termékeit kínálják a Diši po Prekmurju (Muravidék ízei) márkanév alatt. A Kodila Kft.-nek ma 48 foglalkoztatottja van, a szakembergárdát Velikonja Evgen hentesmester, üzemvezető, Škafar Matejka pénzügyes és Horvat Tanja eladásfelelős, valamint Kodila Janko igazgató és a mindenben támogató neje, Helena irányítja.

    A vállalkozás nagyobb mérföldkövét 2002 jelentette, amikor a termelés szakosításába fektettek be, módosították üzleti modelljüket: a magasabb minőségű és árosztályú szárított és füstölt húsfélék, a zsírfélék és szalonnák, valamint a tepertő készítésébe fogtak.  Majd 2012-ben a 2,8 millió eurós beruházással innovatív technológiát alkalmaztak a húsok érlelésére és hőkezelésére. Az üzemhelyiségek alapterületét a korábbi 800 négyzetméterről 2.500-ra növelték.

 

 

S ekkor már hozzátűztük a turizmust, hiszen az üzem mellett élmény- és turisztikai központot  nyitottunk. Az érlelőkamrák legfőképpen a muravidéki sonka hagyományos, négyévszakos érlelésére készültek, az agyag és a szalma alkalmazása pedig szép látványt is nyújt a látogató számára, akik érdeklődéssel tekintik meg a „kirakatablakot”, valamint megkóstolhatják termékeinket is. Köztük a közkedvelt pástétomot és a tatárbifszteket is. Ma már mangalica- és őshonos szlovén krškopoljei sertésproscutot is érlelünk – mondta Kodila Janko, hozzáfűzve, hogy minőségi terméket minőségi alapanyagból lehet csak előállítani.  Üzeme hét muravidéki tenyésztőtől szerzi be az állatokat, a mangalicát Magyarországról, az angus marhát pedig Romániából hozatja.

 

Az új ízeket, termékeket az idén terasszal bővített helyiségünkben, élménykonyhás éttermünkben kívánjuk megismertetni ügyfeleinkkel.  A jövőnket nem a vállalat bővítésében, hanem termékeink  minőségének emelésében, a felismerhetőség növelésében látjuk, elsősorban Bécs-Budapest-Zágráb tengelyen.  Szakembereket képzünk, egyetemekkel működünk közre, a technológiába fektetünk. Eljött az idő, hogy egy kicsit lassítsunk, kisebb és átgondolt lépésekkel fejlődjünk – fejtette ki Kodila, aki a biosertések tenyésztésében már közreműködik a Korenika Szociális Vállalattal. A Kodila cég eredményességéről a minőségi bizonylatok mellett a hozzáadott érték 17 százalékos növelése is beszél. Kodilának hét év kitartás után sikerült Japánba is exportálnia termékeit. S természetesen nem feledkezik meg a Diši po Prekmurju és a Gourmet over Mura márkajelek továbbfejlesztéséről sem.

MCSi Design