kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

Az extrém időjárás jegyében

buza 2Habár Muravidéken már múlt héten elindult az árpa aratása, a jelenlegi időjárási körülmények nem igazán kedveznek az aratásnak, így várhatóan az időjárási helyzet stabilizálódása után beszélhetünk az tényleges betakarításról.

Sajnos a hagyományokhoz híven a búza felvásárlási árairól semmi konkrétat nem tudni, míg a termés minősége és mennyisége továbbra is jóval elmarad az átlagostól.

A gabona idei vegetációs idejét jóformán végig extrém időjárás kísérte. Már a búza őszi vetésekor olyan nagy mennyiségű csapadék hullott a szántóföldekre, amely akár az egész téli időszakra is elegendő lett volna. A természet nem kímélte a vetéseket tavasszal sem, először szintén extrém csapadékmennyiség volt jellemző, majd ezt tarkították a helyi zivatarok, ítéletidő pusztítása. A nagy nedvességtartalom kedvezett a búza betegségeinek, amelyek nagyban befolyásolták, illetve még mindig befolyásolhatják az aranygabona minőségét. A sok csapadék miatt a búza rengeteg helyen elfeküdt. Az első becslések szerint nagyjából 20-30 százalékkal lesz kisebb a termés, amelynek minősége sem kecsegtet a legjobb eredményekkel. Még rosszabb a helyzet ott, ahol jégeső is verte a határt, itt akár 80 százalékos veszteség is várható.  A kedvezőtlen időjárás mellett a termesztőket továbbra is sújtja az ún. „gabonalánc” működésképtelensége, ugyanis mindeddig nem folytattak érdemi tárgyalást a felvásárlók és a termesztők - több mint valószínű, az idén sem tudnak megegyezni a búza áráról, ahogy a felvásárlási feltételekről sem. A termelők ugyan bizakodnak a tavalyi árfolyamban, míg ez tekintettel a minőségcsökkenésre, igencsak valószínűtlen.

MCSi Design