kele
perec1
garas1
63. évfolyam
7. szám
Lendva 
2019. 02. 14.
kiscim0719
 

Étterem és borospince a Vinárium-kilátónál

vinarium latvanyMivel az esti órákban a Vinárium-kilátótoronynak nincs látogatottsága, az üzemeltetője Lendva Község beleegyezésével két órával lerövidítette a nyitvatartási időt. A Lendva-hegyi turisztikai látványosság mellé Lendva Község közpénzek és magántőke bevonásával étterem és borospince-vinotéka kiépítésébe ruház be.

 A Lendva-hegyi 53 méter magas Vinárium-kilátótorony a 2015-ös megnyitásától fogva a vártnál több látogatót vonz. Már az első négy hónapban közel 30 ezer látogatója volt, a következő két évben pedig ez a szám 100 ezer fő körül mozgott évente: 2016-ban 94.253, 2017-ben pedig 99.450 látogatója volt a toronynak. Idén a kilátóra január-június időszakban 38.896 vendég váltott jegyet, a legtöbben áprilisban és májusban. A két hónap látogatottsága jobb, mint az elmúlt két évi volt.

- Már a kezdetkor javasoltuk Lendva Községnek a nyitvatartási idő módosítását, hiszen hamar kiderült, hogy a kilátótoronyra az esti órákban kevesen látogatnak el. A látogatottság este nagyon visszaesik, szinte a jövedelmezőség határára. Több esetben előfordult, hogy 18 óra után az automatikus jegyszámláló csupán öt belépő eladását jegyezte fel. A toronynál pedig akkor is teljes létszámban dolgozunk, az anyagi költségek mellett. A nyitvatartási idő módosítása logikus lépés lenne a tények, az esti látogatottság felmérése alapján. Egyébként a látogatók száma növekvő irány mutat – mondta Somi János, a Lendva Várja Önt Turisztikai Szövetség elnöke, a Vinárium-kilátótorony üzemeltetője. Az üzemeltető idén  ismét kérelmezte a 9-21 óráig tartó nyitvatartási idő lerövidítését. A kérelmet  Lendva Község Tanácsa a legutóbbi ülésen – minden kérdés nélkül – jóvá is hagyta. A kilátó a nyári hónapokban reggel kilenctől este hétig tart nyitva, két órával kevesebbet, mint korábban.  Az érdeklődőknek azonban 19 és 22 óra között lehetőségük van a kilátó kupolájának bérlésére (maximum 50 személy részére), ennek díja 250 euró.

A torony kínálatát gazdagítja a külön egységként működő kávézó és a turisztikai szövetség által bérbeadott faházikók szerény étel-ital kínálata. A toronynál egy nagyobb parkoló is kiépült, s készül a városból a toronyig vezető hegyi gyalogút is. Lendva Község azonban egy újabb beruházást tervez a toronynál. Közpénzek és magántőke bevonásával kíván befektetni egy étterem és borospince-vinotéka kiépítésébe.  A beruházás ötletterve szerint a község június 26-ával felhívást tett közzé a köz- és magántőke partnerségen alapuló projekt megvalósítására. A kivitelezést bemutató  dokumentációt július 27-ig kell leadni.

Az étterem és borospince projekttervét a maribori Vires Kft. készítette el tavaly februárban, hasonlóképp, mint korábban a kilátótoronyét. A tervezett vendéglátóipari és szervizépületek (konyha, raktár, fűtóház…) küllemükben követik a torony formáját. Az étterem kör alakú lesz, az üvegfalat fémoszlopok hálózzák be, a tető fűborítást kap. Az ötletterv szerint a pincehelyiségben 80 férőhelyes borospincét és vinotékát alakítanak ki terasszal, amit lépcső/felvonó köt össze az földszinti étteremmel. Az étterem 120 vendéget fogadhat, az előtte lévő terasz pedig hetvenet. A község a kiírásban megjegyezte, hogy a közzé tett ötletterv csak egy javaslat és kiindulópont, amelytől eltérő megoldások is születhetnek.       

A három éve – a torony megnyitásától -  érlelődő terv most került nyilvánosság elé. A beruházás célja vonzóbbá tenni a Vinárium-torony kínálatát és környékét. Az étterem által lehetőség nyílik a nagyobb számú látogató egyidejű fogadására, illetve biztosítva lesz a vendéglátói szolgáltatás. Az a szegmens, ami eddig – a nagy látogatottság ellenére – magánkezdeményezésből nem indult be. 

A Vinárium-kilátótorony projekt-követő időszaka 2020. augusztus 31-én fejeződik be.

MCSi Design