kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

Tört fényű aranygabona

cim arat2818Hasonlóan az elmúlt évekhez, idén sem született megállapodás az úgynevezett gabonaláncban, a malomipar a tárgyalások ellenére „önkényesen” határozta meg a felvásárlási árakat. Ezek szinte megegyeznek a tavalyiakkal, minőségtől és felvásárlótól függően 135 és 180 eurót adnak a búza tonnájáért. A búza egész vegetációs időszakát extrém időjárás kísérte, a gondokkal teli, javában folyó aratást is több ízben megszakította az eső. Mindezek eredménye a viszonylag alacsony, 5 tonnás hektáronkénti átlagtermés és a közepes búzaminőség, amely végeredményben kisebb bevételt jelent a gazdáknak. Megtörni látszik tehát az aranygabona fénye...

 

 

Gondokkal terhelt aratás

 

Mind a felvásárlási ár, mind az egész éves időjárás szempontjából a szlovén gabonatermesztés nehéz évet él meg. Ennek tudatában vannak a gazdák és a szövetkezetek is, de véleményük szerint kevésbé van ezzel tisztában a malomipar, amely nem hajlandó figyelembe venni a termesztők nehézségeit. A termesztők elégedetlenek a felvásárlási árral, a malomipar viszont nem hajlandó többet fizetni.      

Ahogy erről már több ízben beszámoltunk, a gabona idei vegetációs idejét szinte végig extrém időjárás kísérte. Már a búza őszi vetésekor óriási mennyiségű csapadék hullott a szántóföldekre, amely akár az egész téli időszakra is elegendő lett volna. A természet nem kímélte a vetéseket tavasszal sem, először szintén extrém csapadékmennyiség volt jellemző, majd ezt tarkították a helyi zivatarok, az ítéletidő. A nagy nedvességtartalom kedvezett a búza betegségeinek, amelyek nagyban befolyásolták az aranygabona minőségét. Rengeteg helyen elfeküdt a búza. Átlagosan nagyjából 25 százalékkal lesz kisebb a termésmennyiség, amelynek a minősége sem a legjobb idén. A kedvezőtlen időjárás mellett a termesztőket továbbra is sújtja az úgynevezett „gabonalánc” működésképtelensége, ugyanis, ahogy általában az elmúlt években, az idén sem tudtak megegyezni az felvásárlási árakban, s a malomipar nem vette figyelembe a vegetációs időszak nehézségeit, a termés- és minőségkiesést. A Muravidéken két nagyobb gabonafelvásárló tevékenykedik, az egyik, a tornisai Agrocorn nem része a gabonaláncnak, mégis úgy tűnik, valamivel jobb felvásárlási feltételeket biztosít. Az úgynevezett „C” minőségű takarmánybúza (11-es fehérjetartalomig) tonnájáért az idén 140 eurót fizetnek. A 11 és 12,5 fehérjetartalom közötti búzáért 145 eurót, a 12,6 és 13,5 közötti fehérjetartalom mellett 155 eurót, a 13,5 és 14,3 fehérjetartalom közöttiért 165, efelett pedig 175 eurót fizetnek a termelőknek tonnánként. Az Agrocorn az úgynevezett európai szabvány szerint vásárolja fel a búzát, vagyis a fehérjetartalom és a hektoliteres súly számít, míg a többi paraméter nem. A másik nagy felvásárló, a muraszombati Mlinopek a gabonalánc részeseként ugyan részt vett a felvásárlási árakról és feltételekről szóló tárgyalásokon, de nem tágított, és legfeljebb 135 eurót fizet a takarmánybúzáért, a „B2”-es minőségért” 140–145, a „B1”-ért 150 és 165 euró között, míg az „A” minőségért 170 eurót fizet. A Mlinopek a fehérjetartalom és a hektoliteres súly mellett figyelembe veszi az esési számot és a termés szeméttartalmát, valamint felszámolja a felvásárlás költségeit is.

A hektáronkénti átlagtermés 5 tonna körül mozog, így nagyjából 25 százalékkal kisebb, mint tavaly. Jobb eredmények várhatók a fehérjetartalmat illetően, míg az esős időjárás miatt rosszabb eredményeket mutat a búza hektoliteres súlya.

MCSi Design