kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

Kohéziós pénzek a szakmák oktatására

oktat kohez31181A Szlovén Kormány Európai Strukturális és Befektetési Alapok Hivatala támogatási határozatot adott ki olyan oktatási programok társfinanszírozására, amelyek a legnagyobb mértékben illeszkednek a munkaerőpiac igényeihez. Az EU Szociális Alapja a program megvalósítására a Kelet-Szlovénia Régió részére mintegy 10,8 millió eurót irányzott elő.

A szakoktatás és a munkaerőpiac szükségleteinek összekapcsolása elnevezésű program 2018–2022 közötti kivitelezésének kerete mintegy 21,4 millió euró, amihez a Európai Szociális Alap 17,2 millióval járul hozzá. A támogatásból a Kelet-Szlovénia Kohéziós Régió részére 10,8 millió eurót irányoztak elő, 6,3 milliót pedig a nyugati kohéziós régió részére. A program célja az olyan oktatási programok bevezetése a szak-, középfokú és főiskolai oktatásba, melyek a legnagyobb mértékben igazodnak a munkaerőpiac szükségleteihez. A módosított programok könnyebbé és gyorsabbá tehetik a fiatalok elhelyezkedését. A már meglévő szakmai képzési modellek mellett újak bevezetésére is sor kerül több gyakorlati képzéssel, ami erősítheti a munkaadók és szociális partnerek közötti együttműködést már az oktatási folyamat alatt. A szakképesítési színvonal emelésével pedig a szakoktatás vonzóbbá válhat a fiatalok körében.

Mint említettük, a szakoktatás és a munkaerőpiac szükségleteinek összekapcsolása keretében több új szakképzési modell bevezetését tervezik. Az új modellek több gyakorlati képzést jelentenek, ami a jövőbeli munkahely, a szakma gyakorlati megismerésének lehetőségét teszi lehetővé. Ennek egyik oktatási formája az inasképzés, amikor a diák az oktatási folyamat felét a kiválasztott munkaadónál tölti.
MCSi Design