kele
perec1
garas1
65. évfolyam
8. szám
Megjelenés:
2021. 02. 25.
kiscim0821
 

Lendvai Terme: sport- és turisztikai komplexum?

lipa3218Mióta július közepén a Sava Turizem Rt. megerősítette, hogy eladta a Lendvai Terme gyógyfürdőt, hivatalosan nincs az ügynek jelentősebb fejleménye. Inkább feltételezések vannak az ügylet mögött álló érdekekről.

Tavasszal a lendvai fürdő jelzálogterhét a Sava Turizem Rt. teljes egészében átvitte a szintén a tulajdonában lévő, Magdič Igor igazgató által vezetett moráci Terme 3000 gyógyfürdőre. Így a lendvai létesítmény eladásának nem volt akadálya – Lipa szálloda, öt fedett és nyitott medence, a Lipov gaj apartmanfalu, kemping, wellness-részleg és az eddig még kihasználatlanul álló földterület, amely alkalmas egy újabb szálloda felépítésére. Az üzlet lebonyolítása már megtörtént, annak ellenére, hogy a Gazdaságfejlesztési és Technológiai Minisztérium a Sava Rt.-t a stratégiai cégek közé sorolta, amelyeket nem lehet eladni. De miután a Sava pénzügyi holdingja kényszermegegyezési eljárás alá került, így eladták a Lendvai Termét, ami a hitelezők javát szolgálja – írta a Finance napilap.

A vagyon megvásárlása iránt több befektető érdeklődött, a legjobb ajánlatot – bár hivatalosan még nem erősítették meg – a magyar állam tulajdonában lévő Magyar Nemzeti Vagyon Zrt. (MNV) nyújtotta be. Az ügylet lezárása a jövő év elejére várható, s amíg ez nem történik meg, a Sava Turizem az ügyet nem kommentálja. A Sava Rt.-ben 22,56 százalékos részesedése van a vagyonkezelő Szlovén Állami Holdingnak is.

A Lendvai Terme vásárlója tehát a hírek szerint az MNV, illetve a portfóliójában található Comitatus Alapítvány. Úgy tudjuk, az alapítvány a fent felsorolt létesítményekért kilencmillió eurót ajánlott. Hivatalos információk hiányában feltételezések keringenek a magyar beruházó terveiről, egy sport- és turisztikai komplexum létesítéséről, a sportturizmus fellendítéséről és a Lendvai Labdarúgó Akadémia működésével való összefüggésekről.

A Sava Turizem Rt. 2017-es üzleti beszámolójából kiderül, hogy a legerőteljesebb beruházási ciklust az öt egység közül a Hoteli Bled és a moráci Terme 3000 társaságokban valósították meg. Radencin, Ptujban, Lendván és Banovcin nem került sor hasonlóra. Az üzleti adatokból kiderül, hogy Lendva a gyengébb egységeik közé tartozik, a felfejlesztéséhez legalább ötmillió euró befektetésre lenne szükség. A 120 szobás szálloda, a 84 szobás apartmanfalu és a 90 férőhelyes kemping vendégeinek többsége a német nyelvterületről érkezik, az apartmanfalu inkább a szlovén fiatal családok körében közkedvelt. A Lendvai Terme foglaltsága megfelel a szlovén gyógyfürdők 64 százalékos átlagfoglaltságának. A lendvai idegenforgalmi céget Sredenšek Helena igazgató vezeti, a foglalkoztatottak száma 120 körül mozog.
MCSi Design