kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

Az Ascent eladná a furatokat

ascent3418Mivel a Geonergo a működő gázfuratokból – az elérhető hírek szerint – nem tudja teljesíteni az horvát Ina céggel lekötött szerződéses mennyiségeket, ezért a termelés elősegítésére a Pg-11A furaton újbóli rétegrepesztést terveznek. A szükséges környezetvédelmi beleegyezés azonban lelohasztotta az Ascent Resources társaság befektetési szándékát.

Az ARSO környezetvédelmi ügynökség a Geoenergo rétegrepesztési bejelentésére megfogalmazott véleménye szerint jelentősebb környezeti hatású beavatkozásról van szó, ezért a munkálatok elvégzéséhez – a társaság elvárásaival ellentétben – környezetvédelmi beleegyezésre van szükség. Az ügynökség felszólítására a Geoenergónak szakmai magyarázatot is kellett adnia, amit a cég már júliusban továbbított.

A környezetvédelmi ügynökség megállapítása – az illetékes minisztériumok és igazgatóságok véleményével összhangban – meglepte a beruházót, hiszen meggyőződésük volt, hogy az újabb hidraulikus rétegrepesztéshez a már meglévő furatokon – a repesztést 2011-ben végezték el – nem szükséges újabb környezetvédelmi engedély. Úgy tűnik, hogy az állásfoglalás igencsak visszafogta a beruházók terveit és ezzel a petesházi gázmező fejlesztési elképzeléseit is. A mező II. fejlesztési fázisára újabb 50 millió euróra lenne szükség. A pénzt a meglévő és az újabb furatok beindítására fordítanák a nagyobb gázkitermelés elősegítése érdekében. Beruházást terveztek az új központi gáztelepbe is a gáztisztítási berendezés üzembe állításával.

A petesházi gázmező fejlesztésébe az Ascent Resources társaság egyedül fektetett be eddig mintegy 50 millió euró értékben. Az Ascent Resources ügyvezető igazgatója, Colin Hutchinson a külföldi médiának úgy nyilatkozott, hogy a lehetséges befektetőket aggasztja a Pg-11A furat szüneteltetése és a környezetvédelmi engedély megszerzése körüli bonyodalom. A brit vállalat egy ideje már új befektetőket is keres. Terveik között szerepel a projekt eladása is teljes egészében, illetve partner(ek) bevonása az újabb fejlesztésekbe. Eddig csak találgatások láttak napvilágot, kik az érdeklődők a petesházi gázmező iránt, köztük van a horvát Ina és a magyar MOL olajtársaság.
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben