kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

Már zajlik a szüret, kiváló minőség várható  

olaszrizling3518Ahogy általában az utóbbi években, az idén is igencsak korai szüret várható, már a késői fajták bogyói is puhulásnak indultak. Mennyiségileg az évjárat némileg elmarad a többéves átlagtól, de kiváló minőség várható, különösképpen, ha a következő hetekben is napos időjárás lesz.  

A természet a szőlőkben, ahogy az egyéb növényi kultúrákban is furcsa, nem átlagos idényről gondoskodott. Az igencsak enyhe január után az időjárás „bekeményített”, zord február következett, még márciusban is hó borította a tájat, majd az áprilisi átlagon felüli meleg már szinte nyárra hasonlító körülményekkel gondoskodott a szőlő intenzív növekedéséről, s már május közepén virágba borultak az ültetvények. Ez természetesen hatással volt a munkára is, a gazdák általában késtek a tavaszi munkákkal, de sok esetben gondot okozott a korán, már május elején megjelenő peronoszpóra. A beteg, fertőzött szőlőkben, illetve ott, ahol a baj tetőzéséről gondoskodott a jégeső is, nagyobb eséllyel jelenik meg a szőlő rothadása, így ezekben az ültetvényekben gondoskodni kell a szelektív szüretről, illetve több gondot kell majd fektetni a musterjesztésre. A korai virágzás miatt már májusban tudni lehetett: hacsak nem esős, hűvös nyár következik, az idén ismét korai szüret várható. A nyár gondoskodott a megfelelő hőmérsékletekről, így a korai fajtákat, mint például az ottonel muskotályt vagy a rizvánit már le is szüretelték. Hasonló mondható el az egyébként általában középérésű fajtákról, amelyeket pezsgőalapborként hasznosítanak. Minden minőségi mutató szerint jelenleg már kiváló minőségben szüretelhetők a középérésű fajták, például a chardonnay, a sauvignon, de akár az olaszrizling is, amely átmenetet képez a középérésű és a késői fajták között.

Nézzünk néhány adatot. A mezőgazdasági szaktanácsadó szolgálat által még augusztus 21-én végzett mintavételek alapján a középérésű fajták cukorfoka megközelítette vagy már átlépte a 80 Oe cukorfokot (chardonnay 81, szürkebarát 79, sauvignon 86, sárgamuskotály 82, kékfrankos 79), míg a késői fajták megközelítették a 70 Oe cukorfokot (olaszrizling 69, rajnai rizling 69, furmint 56). Hasonló érési fokot mutattak a g/l-ben mért savértékek is a középérésű fajtáknál (chardonnay 7,11, szürkebarát 5,20, sauvignon 6,40, sárgamuskotály 4,51, kékfrankos 6,11), illetve a késői érésű fajtáknál is (olaszrizling 6,65, rajnai rizling 8,99, furmint 10,30).                 

A szüret időpontjának kiválasztása elsősorban a termelni kívánt bortól függ. Ha könnyebb, iható, alacsonyabb alkoholtartamú borokat, illetve fröccsbort szeretnénk készíteni, a szürettel igazából már nem kell várnunk sem a középérésű fajták, sem az olaszrizling esetében. Ha a közölt adatokhoz hozzátesszük, hogy az elmúlt tíz nap alatt nagyjából 10 Oe-vel nőtt a cukorfok, illetve 2 g/l-rel csökkentek a savértékek, elmondhatjuk, hogy a szőlő szüretre kész, hacsak nem különleges, magas cukor- vagy alkoholtartamú, extra minőségű borokat szeretnénk készíteni. 

Sok minden függ a következő napok, hetek időjárásától, az esetleges szeptemberi esőzések ugyanis rothadást okozhatnak az ültetvényekben. Valószínűsíthetően már az előttünk álló hétvégén sokan szüretelni fognak, de szeptember első két hetében a Lendva-hegyi és általában a szlovéniai szőlők zöme betakarításra kerül.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben