kele
perec1
garas1
63. évfolyam
17. szám
Lendva 
2019. 04. 25.
kiscim1719
 

Gourmet over Mura – muravidéki ízes élmény

kodila3718A Muravidék gasztronómiájának minél szníesebb megélését megcélzó Gourmet over Mura projekt megvalósítására egyelőre heten vállalkoztak: a Rajh vendéglő, a Kodila Sonkaüzem, a Marof és a Steyer borpincészet, a Bevog sörgyár, a Firbas parasztgazdaság és a Kocbek tökmagolajsajtoló. Úgy vélik, hogy együtt, termékeik és szolgáltatásaik közös kínálatával többre képesek.

A Gourmet over Mura (GOM) projektről a kezdeményező, Kodila Janko, valamint a Mura mindkét oldaláról az ötlethez csatlakozó vállalkozók rendhagyó sajtótájékoztatón szóltak. A bemutatóra Krogon, a Mura-kompon került sor, amelyet a révész a folyó közepén megállított, jelképesen összekötve a Muravidéket Prlekijával, egyben összekötve a két vidék ínyencségeit. A kompon a szénabálaülőkék között kóstolási céllal a fent említett termelők jellegzetes helyi termékeit helyezték el. 

Kodila Janko, a markišavci Kodila sonkaüzem vezetője elmondta, hogy vele együtt a bakovci Rajh vendéglő és a mačkovci Marof pincészet már néhány éve ráérzett, hogy együtt erősebbek tudnak lenni, s a borászati és a gasztronómiai kínálat összekapcsolása sikeresnek bizonyult. A csoport idén négy vállalkozóval bővült, társult a cogetinci Firbasz parasztgazdaság szálláslehetőséggel, a Bevog sörgyár Bad Radkersburgból, a plitvicei Steyer pince és a Stara Gora-i Kocbek tökmagsajtoló.

A Gourmet over Mura projekt megálmodói a Muravidék kiemelkedő bor- és ételkülönlegességeinek felkínálói, s a projektet mint egy kulináris kirándulást kell elképzelni. A látogatások kuponrendszerben folynak: a vendég a GOM-hoz csatlakozó bármelyik termelőnél egy vagy több kupont vásárolhat, s maga döntheti el, hol váltja be. Három kupon megvásárlásánál 10 százalékos kedvezmény jár.

– A kuponok nem évülnek el és a vásárolható mennyiséget sem korlátozzuk. A lényeg, hogy a vidékünkre látogató vendég megélje, megtapasztalja a Muravidék ízeit akár egy nap alatt. A GOM elősegíti, hogy a vendég a gasztronómiai kirándulás révén meghosszabbítsa a tartózkodási idejét, amihez most már szálláslehetőséget is nyújtunk a Firbas parasztgazdaság apartmanjaiban, a glamping házikókban vagy a szénáspadláson. De a kirándulás akár traktoros terepjárással is érdekesebbé tehető – mondta Pintarič Tanja, a Rajh vendéglő vezetője.

A kupon beváltásakor a vendéglőben több menüt kap a vendég, a társult pincészeteknél borkóstolás, pincelátogatás és előadás várja, de a sörgyárban is hasonló a kínálat. A kuponok már kaphatók a hét vállalkozó székhelyén, de a későbbiekben online vásárlás is lehetséges lesz, valamint az utazási irodák kínálatába is bekerül.

– A GOM nem zárt rendszer, bárki csatlakozhat hozzánk a tagok előzetes beleegyezésével – mondta Kodila Janko. – A színesebb kínálat több látogatót vonz vidékünkre. Elsősorban a szlovén látogatókat célozzuk meg, valamint a határon túli vendégeket 250 kilométeres körben. Felismertük, hogy együtt, összefogva könnyebben érvényesülünk a piacon. A Muravidék megérdemli, hogy a termálturizmus mellett gazdag gasztronómiája is kiemelkedő helyre kerüljön. Ragaszkodva a hagyományos muravidéki ételekhez egy kis plusszal az ínyencségek szintjére emeljük azokat.

A Gourmet over Mura tagjai sikeresen bemutatkoztak a 9. sonka- és gibanicafesztiválon is a muraszombati várudvaron.  

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben