kele
perec1
garas1
63. évfolyam
24. szám
Megjelenés:
2019. 06. 13.
kiscim2419
 

Jók a termesztési adottságok, de kevesen vállalják

tok3818Az agrárszakemberek szerint az olajtök (Cucubita pepo L) ok nélkül háttérbe szorított mezőgazdasági növénykultúra, pedig kitűnő eleme a vetésforgónak. Sőt, az utóbbi néhány évben a termesztése vissza is esett: az elmúlt három évben 8 ezer hektárról 5 ezer hektárra csökkent a termesztési területe Szlovéniában. A Lendva-vidéken sem beszélhetünk jelentősebb töktermesztésről.

A gyenge termesztési aránynak gazdasági oka van, hiszen a szárított tökmag felvásárlási ára az utóbbi két évben a felére csökkent, a korábbi 4 euró helyett a termesztő a szárított mag kilóját 2 és 2,5 euró között tudja értékesíteni. Más a helyzet a tökmagolajjal mint késztermékkel, hiszen magasabb arányú hozzáadott értéket hordoz. Az olaj ára stabil, literenként 15 euró körül mozog, a kereslet meghaladja a kínálatot.

– A töktermesztés a Muravidéken nem terjedt el olyan mértékben, mint amennyire a termesztési feltételek ezt lehetővé tennék. A termesztési területről nincs pontos adatunk, de Prlekija és Muraszombat környéke emelkedik ki, kevésbé a Lendva-vidék. A termelők még mindig inkább az olajrepce termesztése mellett döntenek. Vidékünkön a legtöbb tök két fajtához tartozik, az őshonos Slovenska golicához, mely maghéj nélküli magot ad és az osztrák Gleisdorfer hibrid fajtához. A hibrid hozama jobb, hektáronként mintegy ezer kiló, míg az őshonosé ennek fele, azaz 500 kiló. A magvak olajtartalma 45 százalék, így egy tonna tökmagból 450 liter olajat lehet sajtolni. A mag piacfüggő felvásárlási ára miatt a bevétel évente nagyon eltérő lehet. Más dolog viszont az olaj ára: nem csoda, hogy ez a kistermelőknek ígéretes, jövedelmező üzletet jelenthet. Sajnos csak kevesen regisztrálnak kiegészítő tevékenységként olajforgalmazásra. A magot a parasztgazdaságok mint mezőgazdasági terményt értékesíthetik, az olajat mint terméket viszont nem – mondta Flisar Novak Zita, a muraszombati Mezőgazdasági és Erdészeti Kamara agrármérnöke. A különösebb speciális feltételeket nem igénylő töktermesztés költségeit növeli a termény betakarítása, szárítása, ami 1.500 eurót is jelenthet hektáronként.

tok3818dejan

Szarjas Dejan Gyertyánosból tíz év folyamatos növekedés után ma nyolc hektáron termeszt olajtököt. Az ok egyszerű: a búzához és a kukoricához képest kifizetődő. – Mivel 15 hektár felett gazdálkodunk, ki kellett dolgozni a COOP program szerinti vetésforgót, amelybe harmadik kultúrának a búza és a kukorica mellé a tököt terveztük be. Igazából az olajrepcét váltottuk fel vele, mert annak leesett a felvásárlási ára – fogalmazott Szarjas Dejan, és hozzátette, hogy ugyan csökkent az elmúlt két évben a szárított tökmag ára is, de még mindig jobb a búzáénál. – Nem adjuk fel, továbbra is termesztünk tököt. Mi a gleisdorfi hibridet vetjük, annak jó a hozama. Tavaly kitűnő év volt, rekordterméssel, egy hektár egy tonna magot adott. Idén tavasszal viszont sok volt az eső, késleltetett volt a vetés. Most 600 kilogramm száraz magot kaptunk hektáronként, de ez is elfogadható mennyiség. A probléma a felvásárlási ár, mert mag van bőséggel a piacon. Reméljük, hogy hamar a javunkra fordul a helyzet – fejtette ki a termelő.

A tök szárazságtűrő, de jól trágyázott földet kíván, s igyekezni kell a gyomírtással, illetve figyelni kell a gombabetegségek megjelenését. A munkát ma gépek segítik, gyorsítják, hiszen ekkora területen a kézi munka már nem jön számításba. A tökmag betakarítását, szárítását időben el kell végezni, hogy megőrizze a minőségét.

– Két évvel ezelőtt a Ščavnica mellett Sveti Jurijon egy tökbetakarításra átdolgozott kombájnt találtam, amely a mezőn a szétszórt tököket össze tudja szedni, nem kel sorba tologatni őket. Egyből magoz is.  Gyors, hiszen 8 hektárt 8 óra alatt betakarít. A mosást, a szárítást, a hártyától megtisztítást a juriji szárítóban végezzük. A mag másfél napon belül eladásra kész. A környékünkön egyelőre csak kisebb kapacitású, öttonnás szárítók működnek – mondta Szarjas. Véleménye szerint a Lendva-vidéken nem sokan foglalkoznak tökmagtermesztéssel. Főleg nem a kisebb gazdák, mert a teljesen kezdőnek nagy költségekkel kell számolnia, s nem garantált a kifizetődés.

Mint már elhangzott, más a helyzet a tökmagolajjal, ennek az előállítása és az értékesítése biztonságos és kifizetődő.

tok3818car– A tökmagolaj iránt nagyobb a kereslet, mint a kínálat. Hat évvel ezelőtt jegyeztettük be a Cár gazdaság kiegészítő tevékenységeként a hagyományos tökmagolaj árusítását – mondta Cár Mátyás Dobronakról. Az olajsajtoláshoz szükséges magot saját maguk termelik egyhektárnyi területen, a Slovenska golica és a Gleisdorfer fajtát. Terméskiesés esetén a környékbeli termelőktől vásárolnak fel magot, a szükségeltük legfeljebb 50 százalékát, ahogy a szabályok is előírják.

– Az idei termés nagyon szép nálunk. A tök érzékeny kultúra, főleg a növekedés első fázisában. Gépekkel dolgozunk, megismertük a technológiát, így minden évben több tökmagot és jobb olajat tudunk nyerni, amit a tornisai Premoša olajütőben készítünk és palackozunk. Évente 600 liter olajat tudunk eladni, s pozitív a trend – fejti ki Cár Mátyás. Hogy megéri, bizonyítják a tervei is: a háznál palackozó és degusztációs helyiséget kíván létrehozni a Dobronak Község által is támogatott beruházásával. Míg a mag eladási ára a piaci többlet miatt csökken, a tökmagolaj iránt nő a kereslet, s nem érzékelhető nagyobb ingadozás a literenkénti 15 eurós eladási árban.

Az üzleti lehetőségekre ráéreztek a kistermelők is, de néhányan az olajat a legtöbbször feketén adják el, és sokszor sajnos fehérolaj hozzáadásával.
 
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben