kele
perec1
garas1
63. évfolyam
17. szám
Lendva 
2019. 04. 25.
kiscim1719
 

Túl a húszezredik lakóautón

carthago4218Szlovén–német sikertörténet a Carthago Kft. Odrijáncon: a 2008 óta üzemelő cégben már legyártották a húszezredik lakóautót. Foglalkoztatottjaik száma 770, s tavaly 180 milliós forgalmat bonyolítottak le. A jubileumi ünnepély alkalmából új üzemcsarnokot adtak át, az eseményen jelen volt Zdravko Počivalšek gazdaságfejlesztési és technológiai miniszter is.

Az odrijánci Carthago tíz év alatt az anyavállalaton belül és a Muravidéken is meghatározó gazdasági szereplővé nőtte ki magát, ami a folyamatos beruházások által elért termelési és foglalkoztatási szint eredménye. A jubileumot a kft. a múlt hét végén ünnepi rendezvénnyel és nyílt nappal ünnepelte. Ez alkalomból átadták egy újabb üzemcsarnokot és irodahelyiségeket, valamint a gyár felújított tűzvédelmi rendszerét. A beruházás összértéke közel 10 millió euró volt.

A 10. évfordulót jelenlétével megtisztelte Karl-Heinz Schuler, a Carthago GmbH tulajdonosa és igazgatója, Zdravko Počivalšek szlovén gazdasági miniszter, Klaus Riedel, Németország szlovéniai nagykövete, Gerthud Ratzen, a szlovén–német gazdasági kamara elnöke, Županec Sandra, az odrijánci leányvállalat igazgatója és Ivan Markoja, Odranci Község polgármestere.

Karl-Heinz Schuler kifejtette: – A polgármesternek van a legnagyobb érdeme az üzemnek ezen a muravidéki településen történő beindításában. A döntésemet sosem bántam meg, sőt elégedett vagyok ma is.

Zdravko Počivalšek miniszter pedig a külföldi befektetőnek a Muravidéken megvalósított sikertörténetéről mint a nemzetközi együttműködés jó példájáról szólt. Kiemelte továbbá a régió sikeres bekapcsolódását a nemzetközi gazdasági áramlatokba. Ivan Markoja polgármester is elégedettségét fejezte ki, s kiemelte: a cég történetének egyik legfontosabb eredménye, hogy a gyár lehetőséget nyújtott a helybeni munkavállalásra, ezzel az elvándorlás visszatartására.

A Carthago Kft. ma 770 személyt foglalkoztat, közülük többen vendégmunkások, főleg Horvátországból, ők 60-an vannak. A cég azonban továbbra is hiánnyal küzd szakmunkásokból, gépész- és faipari mérnökökből. A bérek meghaladják a minimálbér összegét, kifizették a nyaralási pótlékot és év végén majd a 13. fizetést is. A Carthago Kft. a 2017/2018-as üzleti idényben a Carthago és a Malibu nevű lakóautók eladásával 180 millió eurós forgalmat bonyolított le, ami 20 százalékos növekedést jelent. Idén áprilisban legyártották a húszezredik lakóautót, ez pedig az anyavállalaton belül is az élvonalba vitte őket. A Carthago további bővítést tervez Odrijáncon, idén nyáron már új termékek gyártásával is. A cég működésének egyik fő jellegzetessége, hogy a lakóautók gyártásához szükséges anyagokat zömében szlovén szállítóktól szerzi be, ami további mintegy 400 munkahelyet jelent.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben