kele
perec1
garas1
63. évfolyam
17. szám
Lendva 
2019. 04. 25.
kiscim1719
 

Ellenőrzik a petesházi gázkitermelési engedélyeket

fracking4518Jure Leben új környezetvédelmi és területerendezési miniszter október végén a Környezetvédelmi Ügynökségnél (ARSO) ellenőrzést rendelt el, mivel az a feltételezés, hogy szabálytalanságok történtek a petesházi gázkitermelésre vonatkozó környezetvédelmi engedélyek kiadásánál.

A minisztériumi ellenőrzés első lépésben két engedélyre vonatkozik: az egyik a nyersgáz tisztítását szolgáló finomító, a másik pedig az ismételt hidraulikus rétegrepesztés (fracking) engedélyezése. Colin Hutchinson, a brit Ascent Resources igazgatója májusban úgy nyilatkozott, hogy a Pg-10-es furat kimélyítésére (amihez ismét hidraulikus rétegrepesztést alkalmaznának) már szeptember végén környezetvédelmi engedélyt kapnak. Hasonlóan vélekedtek a központi gázfeldolgozó telepet (CPP) illetően is, ahol az új gázfinomító berendezéshez kellett környezetvédelmi engedélyt beszerezni. Az újabb rétegrepesztés Petesháza és Hármasmalom határában a furatokból történő nagyobb gázkitermelést segítené elő, ami természetesen növelné a furat termelékenységét és jövedelmezőségét is. A gázfinomítóban megtisztított gáz pedig a szlovén gázellátási hálózatba kerülne (jelenleg a Geoenergo Kft. tisztítatlanul a horvát Ina társaságnak adja el).    

Mindkét beavatkozást erősen ellenezték a szlovén környezetvédők, s a tervezett beavatkozásokról tiszta képet kíván kapni Jure Leben új környezetvédelmi miniszter is, ezért az ARSO-nál belső ellenőrzést rendelt el. Első lépésben a gázkitermelési környezetvédelmi engedély eljárását vizsgálják meg. A miniszter által kinevezett bizottság már megkezdte a munkáját, ami azonban elhúzódhat.

A gázfinomító beruházója a Petrol Geoterm (illetve az újonnan létrehozott Petrol Geo), a furatok gázkitermelési képességének növelésébe, a rétegrepesztésbe pedig a Geoenergo Kft. fektet be. A gázfinomítóra 2016-ban kiadott engedélyt a környezetvédők fellebbezésére visszavonták, az újabb engedély elbírálása folyamatban van. A Geoenergo (melynek tulajdonosa a Petrol és a lendvai Nafta) 2002 novemberétől a kőolaj- és a gázkitermelésre koncesszióval rendelkezik.

A két engedély kulcsfontosságú a további fejlesztésekhez, s a brit társaság eddig mintegy 50 millió eurót fektetett a petesházi gázkitermelés fejlesztésébe.

Az Ascent Resources már reagált is a szlovén minisztérium lépésére: a környezetvédelmi engedély megszerzésének lassítása, az időhúzás miatt az Európai Bíróságnál nyújtanak be keresetet.

 

 

EU-s perrel fenyegetik a britek a minisztert

 

fracking45182Felbőszült londoni beruházók fenyegetik a szlovén minisztert – tette közzé a siol.net portál, mely elsőként írt Jure Leben környezetvédelmi miniszter döntéséről, amellyel elrendelte a Környezetvédelmi Ügynökség (ARSO) munkájának vizsgálatát a petesházi gázkitermelések engedélyeivel kapcsolatban. A kitermelést a brit Ascent Resources társaság végzi. A vizsgálat tárgya a szlovén „gázprojekt” beindításához kulcsfontosságú környezetvédelmi engedélyek kiadási eljárása.

A miniszter lépése felbőszítette a brit beruházókat. A hír elterjedése egy nappal később súlyosan érintette a társaság részvényeseit is az AIM tőzsdén: a részvény ára 0,75 fontról 0,5-re zuhant. Az Ascent Resources tőkéje így most alig 15 millió euró, ami csupán a negyede annak, amennyit a petesházi projektbe való befektetésük tesz ki (mintegy 50 millió euró). A döntést követő pánikban Colin Hutchinson, az Ascent Resources igazgatója EU-s perrel fenyegette meg Jure Leben minisztert. Nagy kérdéssé vált azonban az Ascent Slovenija sorsa is, amely tavaly 2,6 millió euró veszteséget termelt. Ehhez a fedezetet a brit tulajdonos nyújtja, de kérdés, meddig. A siol.net portál hírei szerint a vizsgálat alatt kiderülhet, ki adott a briteknek az ARSO-tól személyes biztosítékot az engedélyek megszerzésére – írja a portál.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben