kele
perec1
garas1
63. évfolyam
16. szám
Lendva 
2019. 04. 18.
kiscim1619
 

A kisipar felzárkózása és fejlődése a cél

kisipar4718A Lendvai Területi Kisipari és Vállalkozói Kamarába (TKVK) tömörült kisiparosok és vállalkozók szakmai szervezetük működésének 40. évfordulóját ünneplik. A jeles jubileum alkalmából a múlt pénteken ünnepi rendezvényt szerveztek. „A tagság számára barátságos, felelős és szakmai kamara kívánunk lenni” – mondta többek közt ünnepi beszédében Bánutai Éva Marija, a kisipari kamara elnöke.

A Lendván megtartott ünnepi eseményen a számos kamarai tagon és más meghívott vendégen kívül jelen volt a Tovšak Jernej, a Gazdaságfejlesztési és Technológiai Minisztérium gazdasági osztályának vezérigazgatója, Meh Branko, a Szlovén Kisipari és Vállalkozói Kamara elnöke, Horvat Jože országgyűlési képviselő, Balažek Anton, Lendva Község polgármestere és Vida Törnar Judit, a lendvai magyarság elnöke.

– Színes és érdekes volt a 40 év alatt megtett út. Voltak sikerek és kudarcok, és volt egy egész sor változás mind a jogszabályokban, mind pedig a kamara nevében. Továbbá voltak különböző szervezeti formák, voltak ellentétek és persze jó együttműködés is. A céljaink viszont mindig egyértelműek voltak: tudtuk, hogy együtt többre és jobbra vagyunk képesek, hatással lehetünk községünk gazdaságának alakulására, munkahelyet biztosíthatunk a lakosságnak, a fiatalokkal megismertethetjük a szakmákat. Nem utolsó sorban csak együtt lehetünk az állam erős és meggyőző vitapartnere – vázolta a szervezet jelentőségét beszédében Bánutai Éva Marija, a Lendvai Területi Kisipari és Vállalkozói Kamara elnöke. A 2013-ban bevezetett önkéntes kamarai tagság után is azon kamarák közé tartozik a lendvai egység, ahol a legkevesebben hagyták el a szervezetet. Jelenleg 254 tagja van Lendva, Nagypalina, Cserencsóc, Odrijánc, Tornisa, Dobronak és Kebele községekből.  

– A tagságunk számára barátságos, felelős és szakmai kamara kívánunk lenni, amely gondoskodik a tagság szakmai tudásának bővítéséről. A megtett út mindenképp biztató – mondta még az elnök.

A gazdaságfejlesztési és technológiai miniszter távolmaradása miatt szavait a 40. jubileum alkalmából Tovšak Jernej gazdasági osztályvezető tolmácsolta. Megemlítette azt a 19 muravidéki regionális fejlesztési projektet, melyekre a négyéves regionális fejlesztési megállapodás szerint 41,2 millió euró támogatás érkezik a fejlesztési lemaradások leküzdése céljából.

– Lendván ebből bővül az ipari zóna és ebből épül meg a Lendva–Dobronak–Kebele kerékpárút. Két vállalat a 2018–2020-as időszakban a fejlesztési programok megvalósítására 3 milliós támogatást nyert, de nemzeti támogatással segítjük a többi cég fejlesztését is – mondta Tovšak.

Meh Branko, a Szlovén Kisipari Kamara elnöke felszólalásában ismét kritikus volt a korábbi és a jelenlegi kormány felé, főleg a gazdaság magas megterhelése miatt. Balažek Anton polgármester a nagyobb vállalkozói együttműködés szükségességét emelte ki, valamint azt, hogy meg kell változni a hazai vállalkozók és kisiparosok iránti viszonyt pozitív értelemben.

A kamara jubileuma alkalmából elismerésben részesültek azok a tagok, akik 10, 20, 25, 30 vagy 35 éve folytatják tevékenységüket. A kamara legidősebb tagja Laki Jožef fatárgyakat készítő kisiparos Nagypalináról. Sobočan Árpád 35 éve, Gál Aleksander és Bogdan Štefan pedig 30 éve tevékenykedik a kisipar területén. A családi hagyomány folytatásáért is kitüntetésben részesítettek kamarai tagokat, valamint elismeréssel jutalmazták azokat, akik a kamara tevékenységében aktív munkát vállaltak. Dicséretet kaptak azok a vállalkozók, akik kimagasló eredményeket értek el tevékenységük során. A lendvai kamara az eredményes együttműködésért is elismeréseket nyújtott át.

A kisiparosok csúcsszervezete, a Szlovén Kisipari és Vállalkozói Kamara Aranykulcs-díjjal tüntette ki a Lendvai Területi Kisipari és Vállalkozói Kamarát és elnökét, Bánutai Éva Marijat. Ezüstkulcs-díjat Kuzma Štefan (Elmond Kft.) és Koša Tatjana (TKVK) kapott, a Bronzkulcs pedig Denša Ivant, Koren Marjant, Gomboc Sandrát, Kovač Jožefet és Magyar Aleksandert illette meg.

A jubileumi ünnepi rendezvényt fogadás követte, amelyen italaikkal és ételeikkel a helyi iparosok és vállalkozók mutatkoztak be.

A Területi Kisipari és Vállalkozói Kamara indulása 1968-ba nyúlik vissza, hiszen a Muraszombati Kisiparosok és Vendéglátósok Egyesületének néhány lendvai kisiparos is tagja volt. Vidékünk történelméből azonban tudjuk, hogy az alsólendvai kisiparosok szervezettségének már hosszabb, 115 éves múltja van, amikor is ipartestületbe tömörültek (Magyar Paizs, 1903). A kamara mai szervezettségének szükségességét felismerve 1978. december 6-án megalapították a Kisipari Szövetséget Lendván. A kezdeményező Pucko Štefan, Fritz Rudi, Vinko Franc, Križanič Lajos, Kančal Géza, Horvat Ferenc, Zelko Jože, Novak Jože és Donko Matija volt.
 
 
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben