kele
perec1
garas1
63. évfolyam
16. szám
Lendva 
2019. 04. 18.
kiscim1619
 

Az etikus turizmus mint lehetőség

ethos4718Az Interreg V–A Szlovénia–Magyarország 2014–2020 Együttműködési Program célja a határ két oldalán működő, etikus és felelős helyi turisztikai szolgáltatók összekapcsolása a közös piaci fellépés érdekében. A projekt értéke 1,1 millió euró. A részletekről a hét partner sajtótájékoztatón számolt be Lendván.

Az Interreg Szlovénia–Magyarország Regionális Fejlesztési Alap 923 ezer euróval támogatja az Ethos Land határon átnyúló, 1,1 millió euró összértékű etikus turizmusfejlesztési projektet. A kezdeményezésben közreműködő hét partnernek – a Szlovén Vidék Közhasznú Nonprofit Kft. mint vezetőpartner Szentgotthárdról, a Marianum Intézet Veržejből, Szakonyfalu Község Önkormányzata, a MakroBios Panonija szociális vállalkozás Lucováról, az Együtt a Sikeres Nováért, a Muraszombati Szociális Fejlesztési Ügynökség és a Nap Harmat Közhasznú Alapítvány Galambokról – 2021. június 30-áig kell megvalósítaniuk programjaikat.

Az idén július 1-jén indított projektről a vezetőpartner nevében Kovács Andrea szólt. A projekt fő irányvonala az etikus turizmus, ami olyan turizmusfejlesztési forma, amely a környezeti, gazdasági és szociális szempontok alapján lehetőséget biztosít a helyi gazdaság erősítésére, a munkahelyteremtésre és különböző sérülékeny célcsoportok bevonására. A program révén a helyi termelők, szolgáltatók fejlődési lehetőségei javulnak a saját (helyi) termékek, szálláshelyek, idegenforgalmi termékek közös felkínálása által. Az etikus turizmus fontos szempontja, hogy a tevékenységből befolyt pénz a régióban, a helyi embereknél, termelőknél maradjon. A projekt Zala és Vas megyére, valamint a Muravidékre terjed ki. 

A veržeji Marianum Intézetben a projekten belül a kézművességet, a helyi kulturális örökség átmentését célozták meg műhelymunkák, tematikus táborok megszervezése révén, de szálláskapacitásukat is bővítik. A MakroBios Panonija sérülékeny csoportokat foglalkoztat, a szociális vállalkozás szálláslehetőséget kínál szalmából épült házakban. A Muraszombati Szociális Fejlesztési Intézet a helyi autentikus termékek jegyzékének elkészítésével foglalkozik. A regiszter a világhálón is elérhető lesz a termékek online megvásárlási lehetőségével. A magyar oldalon szálláskapacitásokat és helyi termékeket kínáló boltokat létesítenek (online is), s folytatják a Tündérkert mozgalmat. Több programba a roma csoportot is bekapcsolják.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben