kele
perec1
garas1
63. évfolyam
25. szám
Megjelenés:
2019. 06. 20.
kiscim2519
 

Kell a hatástanulmány – leáll a gázkitermelés Lendván?

fracking1119Az újabb rétegrepesztéses eljárással az Ascent Resources a meglévő furatokból a nagyobb ütemű gázkitermelést segítené elő. Az ARSO azonban határozott állsápontra helyezkedett: a beavatkozáshoz környezeti hatástanulmányt kell készíteni, ami jelentősen befolyásolhatja a gázkitermelés alakulását.

Jure Leben távozóban lévő környezetvédelmi és területrendezési miniszter október végén a Környezetvédelmi Ügynökségnél (ARSO) ellenőrzést rendelt el, mivel felmerült a gyanú, hogy szabálytalanságok történtek a petesházi gázkitermelésre vonatkozó környezetvédelmi engedélyek kiadásánál, valamint kétségek vannak azzal kapcsolatban, hogy milyen engedélyekre van szükség a tervezett beavatkozásokhoz. Az Ascent Resources véleménye szerint ugyanis a Pg-10-es és 11-es furat kimélyítésére a petesházi gázmezőn alkalmazandó rétegrepesztéshez nincs szükség külön környezetvédelmi engedélyre. Az ARSO azonban más álláspontra helyezkedett: az újabb rétegrepesztéshez, az ökológiailag kétes fracking technológiához környezeti hatástanulmányt kell készíteni. Az újabb rétegrepesztéssel az Ascent Resources a meglévő furatokból a nagyobb gázkitermelést segítené elő, ezzel növelné a furat termelékenységét és jövedelmezőségét, valamint a tervezett gázfinomító nyersanyaggal való ellátottságát is.  

Leben miniszter kezdeményezése csalódást váltott ki az Ascent Resources cégnél, hiszen az elrendelt eljárás, a környezeti hatástanulmány kidolgozása hosszú folyamat. Annak tükrében, hogy a brit cégnek 2022-ben lejár a gázkitermelési koncessziója, sürget az idő, és ez nyugtalanítja a cég vezetőségét. Ha a tanulmány addig nem készül el, elveszítik a kitermelési jogot.

Az ARSO döntését üdvözlik a környezetvédők és természetesen Leben miniszter is, aki ismét kifejtette személyes véleményét, hogy ilyen technológiáknak nincs helye Szlovéniában. Az ügynökség a gázfinomító ügyében még nem hozott döntést.

 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben