kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

Szlovén–magyar gazdaságfejlesztési és B2B találkozó

bb1319Marácon szlovén–magyar gazdaságfejlesztési fórumot és B2B (Business To Business) üzletember-találkozót szervezett a Muravidéki Gazdasági Kamara (MGK) a partnereivel. A határ mindkét oldaláról 25–25 cég jelent meg, akik nagy érdeklődést mutattak a kapcsolatfelvétel iránt. A kétoldalú B2B találkozók 110 élénk és tartalmas tárgyalást jelentettek.

A gazdasági fórum több mint 100 résztvevőjét Grah Robert, az MGK igazgatója, valamint Jesih Boris, Szlovénia szentgotthárdi és Földes Gyula, Magyarország lendvai főkonzulja köszöntötte. Jesih kifejtette: a két szomszédos ország közötti gazdasági kapcsolatok folyamatosan erősödnek, de még mindig sok a kiaknázatlan lehetőség. Földes a gazdasági fórumot és az üzletember-találkozót hiánypótlónak értékelte, hiszen a tapasztalatok arra utalnak, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a két ország vállalkozásai között. Az utóbbi években azt látjuk, hogy a muravidéki cégek térképére felkerült Magyarország is, a magyarországiak számára a Muravidék pedig egyfajta kapuként szolgál Szlovénia felé. A találkozó szervezését segítette a két ország szentgotthárdi és lendvai főkonzulátusa, valamint a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is.

Skočir Matej, a szlovén Gazdasági Minisztérium nemzetközi gazdasági szektorának vezetője a vállalkozási környezet és a feltételek fontosságáról szólt. Kiss-Parciu Péter, a magyar határmenti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár megállapította: a rendezvény azt mutatja, hogy van érdeklődés a két országban működő vállalkozások közt. Magyarország külgazdasági együttműködésének fejlesztése a kormány számára prioritást jelent, ezen belül is a szomszéd országokkal való együttműködés. A határmenti területeken a kihívásokat a fejlesztési korlátok jelentik. Egy ilyen kihívás az infrastruktúra hiánya – mondta Kiss-Parciu, megemlítve a tervezett ilyen jellegű fejlesztéseket, köztük a vasútit is (Zalaegerszeg–Rédics–Lendva–Belatinc). A szlovén és a magyar vállalkozási környezetről Rogelj Matej szlovén és Balogh Géza magyar iparkamarai szakemberek, a szlovén–magyar tagozatok elnökei tartottak ismertetőt.

bbbazsika1319

A nagy érdeklődéssel kísért gazdaságfejlesztési fórumon a jó gyakorlatokról Bazsika Róbert lendvai vállalkozó, a Barting Kft. vezetője szólt. A Barting Kft. szinte teljes egészében a magyarországi piacra dolgozik, s a cég 2001-től folyamatosan fejlődik.

– Semmi sem adódik magától, sokszor nagyon találékonynak kell lenni s hosszú távon kell gondolkodni. A Barting a tevékenységét raklapok forgalmazásával kezdte, majd a cég bővült, amit a tejkereskedelem jelentett, ehhez pedig járműparkot biztosítottunk. A tevékenységünkbe bevettük még a szlovén és a magyar cégek képviseletét is, és a kezdetektől jók a tapasztalataink. A 20 év alatt nagyon sok ismeretségre tettem szert a magyar üzleti életben, olyan módon is, hogy a nyelvi nehézségeket segítettem legyőzni, mivel beszélem a magyar és a szlovén nyelvet – mondta Bazsika Róbert.

bbbabati1319

Babati Veronika, a körmendi Babati és Társa Kft. ügyvezető igazgatója:

– Cégünk fő tevékenységi területe a sertésvágás, a friss hústermékek és húskészítmények gyártása. A foglalkoztatottjaink száma 145. Szlovéniával, a Muravidékkel már régóta ápoljuk a kapcsolatokat, több kereskedelmi partnerünk is van. Marácra a cégünk kereskedelmi igazgatójával érkeztem, hogy esélyt adjunk egy újabb üzletnek. Rengeteg magyar és szlovén kereskedőcég van itt, látunk ebben potenciált.

bbpolbic1319

Pojbič Karel, a muraszombati Mlinopek Kft. vezetője:

– Cégünk a Muravidék legnagyobb búzafelvásárlója, évente 12–15 ezer tonna kenyérgabonát vásárolunk fel. Az üzletember-találkozón ma először veszünk részt, nyersanyag- és félkésztermék-beszállítókat keresünk. Korábban a cégünk már erőteljesebben együttműködött a magyarországi cégekkel, most ennek az újraindításában bízunk.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben