kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

Csökkenő kedv, jó évjárat

bormin13191A szőlőültetvényekben és a borospincékben végzett tavalyi munka eredményéről bizonyosodhattak meg a környező dobronaki, lendvai és csentei szőlőtermelő egyesületek március közepén. A borok ismét jól vizsgáztak, habár az átlageredmények elmaradnak a tavalyiaktól. Egyértelműen kimondható azonban, hogy alábbhagyni látszik a termelők részvételi hajlandósága a minősítéseken.

 

Képeinken: A Csentei Szőlőtermelők Egyesületének borminősítésére nevezték be a termelők legtöbb mintát. A minősítőbizottság Novak Ernest, Krampač Egon, Vodovnik Anton, Fehér Marika és Felső Alen összetételben végezte a munkát.  

 

 

Elsőként a Dobronaki Szőlőtermelők Egyesülete tartotta meg az egyesületi borminősítést, és talán itt tapasztalható leginkább a csökkenő részvételi kedv, ugyanis összesen csak 33 minta szerepel az egyesület által közzétett eredménytáblázaton, ráadásul 11 minta a szomszédos magyarországi termelőktől érkezett. A legtöbb bormintát a hagyományokhoz híven idén is a házasított fehérborok kategóriájában nevezték be a termelők, összesen hatot. A legjobbnak a strehovci Toplak család mintája bizonyult, ez 17,60 pontot szerzett, a második helyre a lenti Marton Attila került 17,23, míg a harmadikra a dobronaki Kianec Mariana mintája 17,00 ponttal. A mintaszámok alapján a második legnagyobb kategóriát a chardonnay borok alkották, az öt minta között az első helyen 18,10 ponttal a dobronaki Kianec és a muraszombati Puhan család osztozott meg. A harmadik helyre közvetlenül mögöttük, 18,07 ponttal a strehovci Lipič család került. A termelők négy rajnai rizling mintát neveztek be a bormustrára, ezek között a dobronaki Meričnjak család bizonyult a legerősebbnek 18,20 ponttal, míg másodiknak 18,03 ponttal a strehovci Lipič család. Az olaszrizling, a fehérburgundi és a sárgamuskotály kategóriában már csak három minta került megmérettetésre, az olaszrizlingek között a dobronaki Kianec család bizonyult a legjobbnak 17,73 ponttal, a fehérburgundi borok versenyét a tornisai Vnuk család nyerte 17,93 ponttal, míg a sárgamuskotályok versenyében a dobronaki László család bizonyult a legjobbnak kimagasló 18,27 ponttal. Ez volt egyben a minősítés legmagasabb pontszáma is. A szürkebarátok párbaját a Lenti-hegyi Kovács Lajos nyerte meg 17,93 ponttal. A többi kategóriába csak egy-egy mintát neveztek be a termelők, kimagasló eredmények ezek között nem születtek, talán a lenti Véber László 17,83 pontszámmal jutalmazott cserszegi fűszerese emelhető ki a sorból.

bormin13192A Csentei Szőlőtermelők Egyesületének borminősítésén már jóval nagyobb volt az érdeklődés, a termelők ugyanis összesen 80 mintát neveztek be a versenyre. Az öttagú minősítőbizottság csak a házasított fehérborok között 23 mintát kóstolt, a legjobbnak a csentei Kolar Štefka bizonyult 18,07 ponttal, őt a lendvahegyi Verbančič Rudolf 17,97, míg a lendvai Gönc Ferenc 17,87 ponttal követi. A négy csentei furmint között 18,13 ponttal Magyar Romeo győzött, míg Fordan Tibor második lett 18,07 ponttal. Az öt benevezett olaszrizling között is hazai, csentei győzelem született, Fordan Tibor ugyanis 18,17 pontot kapott, a második helyre a gyertyánosi Kepe Štefan került 18,13 ponttal. A chardonnay borok versenyében a hosszúfaluiak bizonyultak legerősebbnek, első ugyanis 18,27 ponttal Szabó József lett, míg a második helyen 18,13 ponttal a hosszúfalui Bači Borut, a pincei Gaal Ladislav és a csentei Zelko Marko osztoztak. A rajnai rizlingek versenyét 18,13 ponttal a lendvai Sabo Ludvik nyerte, mögötte 18,10 ponttal végzett Fordan Tibor, illetve 18,03 ponttal a felsőlakosi Nagy Ladislav. A három szürkebarát-minta közül a pincei Gal Ladislav 18,13 ponttal bizonyult a legjobbnak. Szépen szerepeltek a házasított rozéborok is, a három minta közül a letenyei Szűcs család mintája nyert 18,10 ponttal. A többi kategóriában már csak egy-kettő borminta jelent meg a minősítésen. Ezek között kimagasló eredményt ért el 18,23 ponttal a letenyei Kuprivecz József cserszegi fűszerese, a csentei Žižek Marjan sárgamuskotálya 18,13 ponttal, de megemlíthető a becsehelyi Horváth Szabolcs is, akinek Irsai-mintája 18,10 pontot ért el. Külön kategóriában, a különleges szüretelésű borok között a lendvahegyi Verbančič Rudolf töppedt bogyóválogatású traminije 18,83 pontot ért el. A minősítés átlageredménye 17,72 pont lett.           

A Lendvai Szőlő- és Gyümölcstermelők Egyesülete a csenteiekkel azonos napon, március 15-én tartotta egyesületi borminősítését. A mustrán összesen 57 minta jelent meg, a legtöbb, összesen tíz minta házasított fehérbor volt, a versenyt pedig a lipovci Forjan Marjan nyerte meg 17,70 ponttal. A hat olaszrizling között 18,20 ponttal a lendvai Koren Nada és a gyertyánosi Kepe Štefan osztoztak meg az első helyen. Szintén hat minta jelent meg a chardonnay borok között is, itt három termelő is átlépte a különleges minőség ponthatárát. Elsőnek 18,30 ponttal a lendvahegyi Bokan Ludvik bizonyult, mögötte a felsőlakosi Kepe Feri 18,27, míg a gomilicai Hanc Jožef 18,23 pontot ért el. A sárgamuskotályok versenyét 18,17 ponttal a lendvahegyi Fuks család nyerte, míg a sauvignonok mustráján a gomilicai Hanc Jožef és a Gornja Bistrica-i Krampač család osztoztak meg az első helyen 18,20 pontos eredménnyel. A szürkebarátok között a felsőlakosi Kepe Feri mintája szerepelt kimagaslóan 18,27 ponttal, míg a traminik versenyét a Gornja Bistrica-i Krampač család nyerte 18,30 ponttal, a második a lendvahegyi Kelenc család lett 18,23 ponttal. Viszonylag rosszul szerepeltek idén a rajnai rizlingek, amelyek között 17,90 ponttal a lendvai Lovrak Branko nyerte a versenyt. A kettő fehérburgundi-minta versenyében a gyertyánosi Kepe Štefan bizonyult jobbnak 18,20 ponttal. Szép eredményt ért el 18,13 ponttal zöldszilváni-mintájával a már több ízben említett Krampač család 18,13 ponttal. A Krampač család érte el egyébként a minősítés legmagasabb eredményét is, különleges szüretelésű olaszrizlingjük 18,67 pontot szerzett. A minősítés átlageredménye 17,85 pont lett.  

Tekintettel arra, hogy mindhárom tárgyalt borminősítésen hiányzott számos neves, nagyobb környékbeli borász, akiknek a mintái valószínűleg csak emelték volna az elért átlageredményt, a 2018-as évjárat borai ismét jó minőségűeknek nevezhetők. A minősítőbizottságok tagjai idén is észlelték a hagyományos borhibákat, betegségeket a mintákban, ezek zöme a nem megfelelő kénezésből, illetve a különböző bakteriális fertőzésekből adódik.

 

 

 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben