kele
perec1
garas1
64. évfolyam
7. szám
Megjelenés:
2020. 02. 20.
kiscim0720
 

A dolgozók jogaiért ma is keményen ki kell állni

zdenka18191Bobovec Zdenka sok éve szakszervezeti megbízott, akit nagyon sokan ismernek, hiszen mint a Szlovén Szabad Szakszervezeti Szövetség (ZSSS) titkára rendületlenül kiáll a dolgozók jogaikért. Beszélgetésünkkor – a munka ünnepére való előkészületek, szervezési feladatok közepette – elmondta, hogy jelenleg a munkaidő tartamának tisztázása, valamint a biztonságos és egészséges munkakörülmények biztosítása terén van a szakszervezetnek sürgős teendője. A szervezetben egyre több a fiatal és emelkedik a taglétszám is.

Bobovec Zdenka tavaly ősztől a ZSSS muravidéki szervezetének titkára, az építőipari és az infrastrukturális ágazati szakszervezet mellett még hat ágazatot vezet. Mint külsős tisztségviselő már harmadik mandátumban a régió legnagyobb építőipari cégénél, a Pomgradnál a ZSSS vállalati szakszervezeti elnöke. Aktív tárgyalópartner az Arum, a Moda-Milan, a Panvita, a Radenska és a Planika cégben is. Ő az egyetlen hivatásos szakszervezeti megbízott a Muravidéken.

– Mi napjaink szakszervezetének szerepe?

– Ezt a kérdés nagyon sokszor halljuk akkor, amikor új tagokat toborzunk. Sajnos még él a sztereotípia, hogy a szakszervezet feladata kedvezményes vásárlások biztosítása, kirándulások szervezése. Ez igencsak felszínes értékelés. A szakszervezet tevékenységének zömét sokkal felelősebb feladatok teszik ki a munkajog és a dolgozók jogainak megvédése területén. De sajnos olyan időket élünk, hogy a kedvezményt nyújtó akciókra a nehezen boldogulóknak még ma is nagyon nagy szüksége van. Nem szabad tévhitben élni, egyre nő a szegénység. A dolgozók jogaiért folyó harc nem állhat le, csak most más eszközökkel kell küzdeni: hosszan tartó és kemény tárgyalásokkal.

– Mi követeli meg jelenleg a legnagyobb odafigyelést?

zdenka18192– A munkaidő tartama, ami a május 1-jei ünnepek vezérfonala is volt. Figyelmeztetni kell arra, hogy a munkaidő nem nyújtható a végtelenségig, az ünnepek és a vasárnapok megvonása sérti a jogokat. A témát több fórumon felvetettük, s már a gazdasági-szociális tanács is tárgyalja. Ez jó hír, hiszen országos, kormányszintű odafigyelést kapott az ügy. Vannak ágazatok – például az építőipar –, ahol a meghosszabbított (10–12 órás) munkaidőt jutalmazzák, mégpedig a fizetés stimulatív részének emelésével, de ez nem jelenti az alapbér növekedését, ami komoly gond. Arra hivatkozva tesznek így, hogy a bérek az ágazati kollektív szerződések felett vannak. Igen, de ezt a mérce nagyon alacsonyra állították. Nagyon sok még az olyan cég, ahol a bérek a szavatolt bérek összegét sem érik el.  

– A meghosszabbított munkaidőben teljesítő minden dolgozó kap pluszt a munkaadóktól?

– Dehogy, csupán azok, akik nélkül a munkálatok leállnának, például az építőiparban, ahol az egész rendszer oszlopát jelentik. De kérem, a boltok oszlopát pedig az eladók jelentik, akkor ezen logika szerint nekik is járna a pluszpénz. A gyakorlat sajnos teljesen más…

– Milyen hatással volt a gazdasági növekedés a dolgozók jogaira és a bérek alakulására?

– Amikor magas a gazdasági növekedés, rengeteg cég takarékoskodásba kezd, figyel a költségekre, mert már holnap újabb válság jöhet. Emiatt nem általános jelenség, de néhány cég a sikeres gazdálkodás alapján minimálisan növelte a fizetéseket. A nyaralási pótlék növelése sem jellemző.

– Tehát a takarékoskodás, a költségek visszafogása még mindig a dolgozók béreinél kezdődik?

– Még mindig, amit a szakszervezetnél nem tudunk elfogadni. A rangsor legvégén szerepelnek még mindig a dolgozók bérei, elsőbbséget élvez a többi költség – villany, víz, anyag… – kifizetése. A „maradékot” fizetésekre fordítják.

– A kormány járulékmentesítette a nyaralási pótlék összegét, ami kedvező lehet a dolgozó és a munkaadó számára is.

– A ZSSS területi szervezeténél eddig azt tapasztaljuk, hogy a nyaralási pótlék kifizetésével nincs gond, nagyon sok cégnél már ki is fizették. Kedvező, hogy az új törvény 1.700 eurós összegig mentesítette a pótlékot a személyi jövedelemadó és a szociális járulékok fizetése alól. A pótlék kifizetésének határideje július 1-je, illetve fizetésképtelenség esetén november 1. Furcsa helyzet áll azonban elő a magánvállalkozóknál. A dolgozóik körében sokszor azt terjesztik, hogy a pótlék kifizetésére akkor kerül sor, ha ezt megküldi nekik az állam. Ezzel szemben az állam nem fizet senkinek, inkább csak elvesz. Ez egyszerű megtévesztés.

– Hogyan fogadják a cégek a szakszervezetet? Van példa a munkájuk ellehetetlenítésére?

– Nem, erre eddig nem volt példa, és engem sem tiltottak ki cégek. Vannak viszont cégek, amelyek a vállalati szakszervezet vezetőségét kimondottan csak a kollektíva köréből engedik összeállítani, így sokszor külső megbízott nélkül tárgyalnak. Tudni kell, hogy a jelenlétemben egész más a lefolytatott szociális dialógus, mint nélkülem. Sokszor nagyon kemény tárgyalásokat folytatunk. A dolgozók még mindig félve kezdenek tárgyalni, még mindig ők a gyenge és kiszolgáltatott fél, s ilyenkor nem egyszerű a vélemény kinyilvánítása, a határozottság, a kitartás. Pedig érdemes a hangunkat hallatni, eddig szinte minden eset kedvező kimenetelű volt számunka. Komoly eredményeket lehet elérni a jogok érvényesítésében, s ami még fontosabb, kialakulhat egy normális és korrekt dialógus a dolgozók és a munkaadó között.

Bobovec Zdenka hozzátette még: az a felismerés, hogy a jogok érvényesítése, a jogsértések orvoslása sokkal hatékonyabb lehet a szakszervezet szerepvállalásával, növeli a tagság létszámát. A Muravidéken ezt már tapasztalják is, az új belépők között pedig egyre több a fiatal.

 

Mojsindikat – nyílt napok

A ZSSS nyílt napokon mutatja be tevékenységét és toboroz tagokat, a kampány a „Mojsindikat” szlogen alatt folyik. Fő célcsoportjuk a fiatalok, akiket minél nagyobb számban szeretnének bevonni a tevékenységükbe. A fiatalokkal szeretnék megismertetni a szakszervezeti munkát és azt a szemléletet, hogy a dolgozók jogaiért még ma is ki kell állni, senki sem teszi eléjük ezüsttálcán az eredményeket. Nem feledkeztek meg a nyugdíjasokról sem, a szervezetben ők külön egységbe tömörülnek, a szociális dialógus erősítésére pedig létrehozták a ZSSS regionális hálózatát.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben