kele
perec1
garas1
63. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2019. 09. 12.
kiscim3719
 

2018-as muravidéki gazdasági helyzetkép

gazd2219A tavalyi gazdasági mutatók sok szempontból kivételes ügyviteli eredményről tanúskodnak a Muravidéken. Az elért 99 millió euró nettó tiszta nyereség és a termelékenység növekedése mellett azonban lemaradások is tapasztalhatók, főleg az egy foglalkoztatottra jutó jövedelem és a nettó hozzáadott érték arányánál, valamint az átlagfizetésnél. De érezhető már a gazdasági szerkezet átállása.

gazd grah2219– A tavalyi ügyviteli évvel elégedettek vagyunk, hiszen a Muravidék gazdasága – régiós szinten – valamennyi tekintetben kiemelkedő eredményt mutatott a 2017-es évhez viszonyítva. Tekintettel a gazdaságban elvégzett munka volumenére és a beruházások lendületére, a jó eredményre számítottunk is. Az elért nettó tiszta nyereség már a mágikus határt, a 100 millió eurót súrolja. A hozzáadott érték arányának bővülése pedig arra utal, hogy a muravidéki gazdaság szerkezete átalakult – kommentálta a gazdasági eredményeket Grah Robert, a Muravidéki Gazdasági Kamara igazgatója. A gazdaság olyan termékeket állít elő, amelyek magasabb arányú hozzáadott értéket jelentenek a piaci értékesítésnél. Nem elhanyagolható jelenség, hogy a cégek a termékeiket sokszor már közvetlenül adják el, és nem közvetve, negyedik vagy ötödik kereskedelmi láncszemből kerülnek a piacra. Felélénkült a hazai piac is, ahonnan a bevétel 13 százalékkal növekedett. Az EU-s és más piacokon a bevétel négy százalékkal gyarapodott.

– A kimutatott tőkehozam a Muravidéken magasabb a szlovén átlagnál, hiszen 100 euróval 65 euró nettó hozzáadott értéket termeltek a cégeink, míg a szlovén átlag 46 euró. Ez arra utal, hogy az muravidéki cégek menedzsmentjének pénzkezelési képessége jobb, mint az ország többi részén – tette hozzá Grah.  

A Közjogi Nyilvántartási és Szolgáltatási Ügynökség (AJPES) a nyilvánosságnak nem szolgáltathat adatokat konkrétan egyes cégek gazdálkodásáról, viszont az elérhető adatokból kikövetkeztethető, hogy a tiszta nyereség (99 millió euró) mintegy felét a fémfeldolgozóipar, a villamossági és élelmiszerfeldolgozó-ipar hozta létre. A nyereség 15 százalékát a kereskedelemben, hét százalékát az építőiparban és hat százalékát a mezőgazdaságban termelték meg.

A lendvai Daihen Varstroj (2014-től a japán Daihen cégcsoport tulajdonában) már több mint fél évszázada jelen van a Lendva-vidék gazdaságában és alakítja azt. A fémipari cég különböző  hegesztőkészülékeket és vágóberendezéseket, valamint hegesztőrobotokot gyárt. 

gazd vnuk2219– Az 55 éves múltra visszatekintő cég mára korszerű és fejlesztés-irányultságú céggé nőtte ki magát, megteremtve az alapokat a sikeres gazdálkodáshoz. 2018-ban a cégünk 13,8 millió euró bevétellel számolt, de mivel nálunk az ügyviteli év a folyó év március végével fejeződik be, a gazdálkodási eredményt 15 millió euróra tehetjük. A Daihen Varstroj 155 főt foglalkoztat, többségük szakirányú, középfokú és egyetemi végzettséggel rendelkezik, de a hegesztők esetében már munkaerőhiánnyal szembesülünk. Az egy foglalkoztatottra eső hozzáadott érték mértéke tavaly 30 százalékkal gyarapodott – mondta Vnuk Matjaž, a cég igazgatóságának elnöke. A Daihen Varstroj termékeit elsősorban az európai piacokon értékesíti, de jelentős számukra a hazai piac is. Vnuk véleménye szerint a gépészeti és fémfeldolgozóiparban jelenleg kedvező a beruházási klíma. Esetükben a robottechnológia különösen jelentős, ami a hegesztési eljárások javítását szolgálja, ez pedig jó lehetőség a vállalat számára, ezért a jövőben 15–20 százalékos növekedést terveznek.

A muravidéki gazdaság megállapított bevétele 2.473 millió euró tett ki (ebből 1.011 millió export), nettó tiszta nyeresége pedig 99 millió euró, ami 2017-hez viszonyítva 66 százalékos növekedést jelent. A mutató alapján a Muravidék a 12 szlovén statisztikai régió közül a legmagasabb eredmény-gyarapodást érte el. Emellett a foglalkoztatottak száma – a munkaórák alapján – 758-cal emelkedett, ami most összesen 16.471 dolgozót jelent.

A régióban ötszáz cég termelt veszteséget mintegy 23,1 millió euró összegben, ami 2017-hez viszonyítva 26 százalékos csökkenést jelent. A veszteséges cégek 1.752 dolgozót foglalkoztattak. Továbbá a Muravidéken 537 olyan cég van, melyek a hozzáadott értékből nem tudják fedezni a fizetéseket és az amortizáció költségeit. Az ilyen cégeknél 2.206 dolgozónak van munkaviszonya, ami az foglalkoztatottak teljes számának 13,4 százalékát jelenti.

Az átlagon felüli jó gazdasági eredmények ellenére a Muravidéken továbbra is lemaradás észlelhető a fizetések és a hozzáadott érték területén. Tavaly az átlag bruttó fizetés a régióban 1.450 eurót tett ki, ami ugyan 69 euróval több, mint 2017-ben volt, de még mindig 200 euróval kevesebb, mint a szlovén átlag, ami 1.652 euró. A legmagasabb béreket a délkeleti régióban (Dolenjsko, Bela krajina) fizették ki 1.800 euró értékben (autóipar, gyógyszergyártás).

Az AJPES adatai szerint 2018-at a magánvállalkozók is sikeresen zárták, 19 millió eurót termeltek, s átlagban 1.062 eurós béreket fizettek ki, ami 388 euróval kevesebb, mint a gazdasági társaságoknál kapott fizetések.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben