kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

Kiváló az idei gabona

buza2819Az elmúlt napok csapadékos időjárás miatt leállt a már javában zajló aratás, amelytől a termelők kiváló eredményeket várhatnak. Ez elmondható mind a kenyérgabona minőségére, mind mennyiségére, ráadásul az elmúlt évekhez képest már ki is alakult a felvásárlási ár, amely elvileg mind a termelők, mind a felvásárlók számára elfogadható kell hogy legyen.

Az elmúlt néhány évvel ellentétben idén a gabonalánc tagjai viszonylag gyorsan, még az aratás legnagyobb hulláma előtt megállapodtak a felvásárlási árakban. Ez alapján a kenyérgabona legjobb, prémium minőségéért, amely legalább 15 százalék fehérjét tartalmaz, 185 eurót fizetnek tonnánként. Az „A” minőségű búzáért 175, míg a „B1” és a „B2” minőségért különböző minőségi intervallumokban az első esetében 155 és 165 eurót, míg a másik esetében 150 és 155 eurót fizetnek tonnánként. A „C” minőségű, vagyis takarmánybúza ára 140 euró.

A kialakult árakkal igazából sem a termelők, sem a felvásárlók nem elégedettek teljesen, ami talán a legjobb jele annak, hogy kompromisszumos megoldás született. A termelők nevében az árról tárgyaló Franc Küčan például így nyilatkozott a megállapodásról: „Nem vagyunk éppen elégedettek, néhány euróval többet vártunk. Amennyiben elértük volna a kívánt árat, közelebb kerültünk volna közös célunkhoz, hogy ősszel legalább 35 ezer hektáron vessünk búzát országos szinten, és így elérjük a bűvös határt, vagyis 100 ezer tonna körül takarítsunk be. Tavaly 28 ezer hektáron vetettünk búzát, és attól félek, jövőre még inkább csökkennek a vetésterületek, ugyanis számításaink szerint jobban megéri sörárpát termeszteni.” Küčan a nyilatkozatához hozzátette azt is, már évek óta törekednek arra, hogy a gabonaláncban megnöveljék a termelők súlyát, az egész lánc által megtermelt „profittorta” nagyobb, megérdemelt részéhez jussanak, sajnos eredménytelenül.

Másrészt például Branko Virag a Panvita nevében nyilatkozva kifejtette, megfelelő kompromisszum született, különösképpen mert mind mennyiségileg, mind minőségileg jó termés várható, ezért úgy látja, ősszel többen vetnek majd búzát. A szlovén malomiparnak egyébként éves szinten 150 ezer tonna búzára van szüksége, a több éves átlagadatok szerint a hazai piacon nagyjából a szükséges búza felét vásárolják fel, míg a többit a nemzetközi piacokon szerzik be. Tavaly például csak 40 ezer tonna szlovén búzát vásároltak fel, majd pórul jártak, mert a nemzetközi piacokon emelkedett a búza ára, így jóval drágábban tudtak csak gabonát venni.

Az előrejelzések, illetve a már betakarított gabona analízisei szerint idén igen jó termés várható mind a minőség, mind a mennyiség tekintetében. Természetesen ahogy minden évben, idén is még sok minden múlik az időjáráson, amely csökkentheti a bevételeket. A jelenlegi hűvös, nedves időjárás biztosan nem kedvez a termésnek, nem beszélve a különböző extrém időjárási körülményekről, amelyek például az elmúlt napokban jóformán megsemmisítették a termést Ptuj környékén.

Még a nedves, csapadékos időjárás előtt nagyjából befejeződött az olajrepce és az árpa aratása. A felvásárlók a repce tonnájáért 310, míg az árpáért 135 eurót fizetnek.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben