kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

A fennakadás most a koncessziós jog átvitele

termele 2A Lendvai Gyógyfürdő eladási folyamata már egy éve tart. Az üzleti megállapodás megkötése ellenére a magyar Comitatus-Energia Zrt. és a Sava Turizem Rt. közötti üzlet lezárása még nem történt meg. A Sava elvégezte az eladáshoz szükséges jogi és szervezeti módosításokat, de a 9 millió eurós ügylet befejezése a termálvíz-kitermelés koncessziós jogának az átvitele miatt (amely állami követelmény) még várat magára.

    Tavaly júliusi a hír, hogy a Sava Turizem Rt. megerősítette: az üzleti és fejlesztési stratégiájával összhangban eladja a Terme Lendava fürdőkomplexumot, amelyhez a 120 szobás, ötmedencés Lipa szálloda, a kemping, a Lipov gaj apartmanfalu, a wellnessrészleg és az eddig még kihasználatlanul álló fejlesztési telek tartozik. A szállodakomplexum magvásárlására a magyar állami Comitatus–Energia Zrt. 9 millió eurós (a többieknél két millióval magasabb) vételárat kínált. Tavaly júniusban aláírták az adásvételi szerződést, megtörtént a bejegyzés a konkurencia-védelmi ügynökségnél is, de a tényleges tranzakcióra még nem került sor. Értesülésünk szerint tény a két millió euró közjegyzői letétbe helyezése is.  Amint az a Comitatus-Energia Zrt. 2018. évi beszámolójából kiderül, ez az utalás egy külföldi ingatlanvásárlással kapcsolatos, amely nagy valószínűséggel a lendvai gyógyfürdőkomplexum (forrás: Hvg.hu). Hivatalosan egy év után sincs jelentősebb fejleménye az ügynek, inkább feltételezések kaptak szárnyra az ügylet mögött álló érdekekről.

  A Lendván meghozott döntés szerint az említett, még be nem épített szállodai telek közvetlen szomszédságában épül ki majd a fociakadémia, aminek van, illetve nincs köze a Terme Lendava eladásához, azaz a Magyarországról érkező különböző forrású befektetésekhez. A hírek szerint a gyógyfürdőkomplexum eladása annyiban függ össze a labdarúgással, hogy a magyar beruházó itt vélhetően egy sport- és turisztikai komplexumot tervez létesíteni a sportturizmus fellendítésének az érdekében.

Összefügg a sport, a hőenergia és a gázkitermelés?

 

Mások szerint az érdek nem a sport, hanem az energia, a gázkitermelés a Terme Lendava termálvíz-kitermelési furataiból (koncessziós jog 2046-ig). A jog a Sava Turizem Rt.-t illeti meg. A szakavatottak szerint Petesházán, az egykori „vizes terme” tőszomszédságában lévő furat elmélyítésével a gázkitermelés is lehetséges lenne. Mindkettőhöz koncessziós jog, azaz a szlovén állam beleegyezése szükséges.  

A legújabb fejlemények azt mutatják, hogy a gyógyfürdőkomplexum eladásának véglegesítését éppen a termálvíz-kitermelési koncessziós jog átvitele lassítja.  Amíg az átvitel nem történik meg, a koncessziós jog a Sava Turizem Rt. tulajdonában marad, ahogy a Terme Lendava leányvállalat is. Az ügy eltolódása nem biztos, hogy jót jelent, főleg a fejlesztéseket és a szükséges beruházásokat illetően. Tekintettel arra, hogy sem a labdarugó akadémia, sem a termálvíz-kitermelési koncessziós jog területén nem észlelhetők fejlemények, a Terme Lendava vásárlója a várakozással nem veszít a pozíciójából − a feltevéseink szerint. A termálvíz-kitermelési koncessziós jog átvitelére a kérelmet a Környezetvédelmi és Területrendezési Minisztériumhoz idén március 22-én nyújtotta be a Terme Lendava, azután, hogy január végén kivált a Sava Turizem Rt.-ből, s önálló leányvállalatként működik 76 dolgozóval. A marketing és számviteli szolgáltatások az anyavállalatnál maradtak, s az eladás nem vonatkozik a gyógyfürdő egészségügyi részlegére.  A tulajdonos – a Sava Turizem Rt. - közlése szerint az eladási folyamatok a tervezett ütemben történnek, azt ugyanakkor nem tudni, mikorra fejeződik be a koncessziós jog átvitelének folyamata. A benyújtott kérelmet a minisztérium tanulmányozza, a végső döntést pedig a kormány hozza meg.

Zdravko Počivalšek gazdasági miniszternek fenntartásai vannak a Lendvai Terme eladásával kapcsolatban, mert a vásárló az energetikai ágazatból érkezik, és az üzletbe stratégiai fejlesztési terv nélkül lépett be. Álláspontját a szlovén turizmus tartós fejlesztési stratégiájára alapozza, bár jól tudja, hogy  a tulajdonos az utóbbi években a befektetéseket illetően teljesen elhanyagolta a lendvai fürdőt. Az ügyben a minisztérium és az Rt. érdekeinek az összehangolatlansága észlelhető, ami akadályozza az üzlet gördülékenységét, ennek elhárításához a politikum sem járul hozzá érezhetően.  

A legújabb bonyodalom, mint ahogy már írtuk, a termálvíz-kitermelési koncessziós jog átvitele, pontosabban a fürdő legfontosabb, s a legtöbb vízmennyiségét adó Lg-1g/97-es furata (a szálloda parkolójában), majd a petesházi Pt-20/49-es (az egykori vizes terme) és a Hármasmalom tövében lévő Pt-74/50-es jelzésű furat, évi 205 ezer, 57, illetve 28 ezer engedélyezett köbméter termálvíznek a kitermelésével. A Vízgazdálkodási Ügynökség az átviteli kérelem tanulmányozása során megállapította, hogy téves bejegyzési számot visel a fürdő legfontosabb, Lg-1g/97-es furatának a telke (a helyes 1034/3 helyett 1034/2 szerepel). A hiba kiküszöböléséhez a koncessziós jogügylet módosítása szükséges, a tárcák közti egyeztetésekkel és a kormány végső döntésével. A folyamat időtartamát nehéz meghatározni, az eddigi tapasztalatok szerint eltarthat egy ideig is – erre következtethetünk abból, hogy az illetékes minisztériumok nem adnak választ a kérdésre.

MCSi Design