kele
perec1
garas1
64. évfolyam
8. szám
Megjelenés:
2020. 02. 27.
kiscim0820
 

Ismét jó évjárat várható

szolo3719Az esős hét után az előttünk álló hétvégén valószínűleg már sokan szüretelni fognak a Lendva-hegyen is, elsősorban a korai, illetve a középérésű szőlőfajták kerülnek leszüretelésre. A szakma szerint ismét jó évjárat várható mind mennyiségileg, mind minőségileg, ami megnehezíti a szőlő, valamint a bor értékesítését, különös tekintettel arra, hogy országszerte, sőt tágabban is rengeteg a tavalyi tartalék. Ez különösen nagy problémát jelent a Lendva-vidéken, ahol nagyobb felvásárló hiányában nehéz lesz értékesíteni a szőlőt. 

Kezdjük a Lendva-hegyen mindig is problematikus és igencsak kérdéses értékesítéssel. Az utóbbi években a Lendvai Mezőgazdasági Szövetkezet vásárolta fel a kistermelők feleslegeit, majd a szőlőt must formájában általában nagyobb szlovéniai kereskedőknek, pincészeteknek passzolta el, vagyis gyakorlatilag közvetítőként szerepelt. Az idén sajnos sem a kereskedők, sem a pincészetek nem mutatnak érdeklődést a felvásárlásra, hivatkozva a nagy tartalékokra, illetve arra is, hogy nem történt nagyobb kár, jégeső, fagy a szőlőkben, így a különböző borkörzetek, sőt, a borvidékek között nem lehet a szőlőt keverni, különösen, amennyiben nem asztali borként, tehát a legalacsonyabb minőségben szeretnék piacra dobni. A szövetkezet tehát nem tud segíteni a termelőkön. A másik viszonylag nagy felvásárló a vidéken, a Lendvai Várpincészet tavaly nem vásárolt fel szőlőt, idén viszont egy tapasztalt borászt foglalkoztatnak, ezért úgy döntöttek, újból vásárolnak. Már a korábbi években és most is két fajtából vásárolnak, olaszrizlingből és sauvignonból. A vásárlás nem lesz nagymennyiségű, az elsőből 25, míg a másikból 15 tonna kerül átvételre. A pincészet az év végéig ígéri a kifizetést, az olaszrizlingért 55, míg a sauvignonért 75 centet fizetnek kilogrammonként. A vásárlók között a régi partnerek élveznek előnyt, de senkitől sem vásárolnak fel 2 tonnánál többet. E kettő nagyobbnak nevezhető felvásárló mellett természetesen vannak kisebbek is, ennek ellenére biztos, sok termelő nem tud majd hová fordulni a szőlővel.

A szinte már állandósult, és idén még erőteljesebben jelentkező felvásárlási gondoktól eltekintve az idei szüret mind mennyiségileg, mind minőségileg csak jóval kecsegtet. Az idei szőlő a cukorfokok tekintetében nagyjából 13 nap késésben van a 2018-as évjárathoz képest, és ez elmondható a savak alakulásáról is, de a 2018-as évjáratot extrém gyors érés jellemezte, úgyhogy a szőlő érése szempontjából egy teljesen normális évjárat az idei. Mindez annak ellenére van így, hogy az igencsak enyhe telet és a rendkívül korai tavaszt nagyon hideg május követte, amelyben szinte megállt a vegetáció. A természet azonban gondoskodott a természetes rendről, így a forró júniusban el is virágzott a szőlő, a tőkék beálltak a megszokott vegetációs ciklusba, amely jelenleg is tart. A mezőgazdasági szaktanácsadó szolgálat által végzett mérések alapján a korai fajták, így a rizváni, az ottonel muskotály, a középérésű fajták között pedig a tramini, a sárgamuskotály és a kerner már egy hete, vagyis szeptember elején minden ismérv szerint kiváló érettséget mutattak, tehát szüretelhetők voltak. A többi középérésű fajta, vagyis a chardonnay, a pinot blanc, a szürkebarát, a sauvignon, illetve a nálunk található vörösborfajták szeptember elején valamivel kisebb érettségi fokot mutattak, de a jelenlegi napos időjárás mellett ezen a hétvégén ezek a fajták is minden szempontól érettek lesznek. A jobb minőség érdekében talán még egy hetet kell majd várni az olaszrizlingre, amely szeptember elején már megközelítette a 70 Oe cukorfokot, míg a rajnai rizling, különösen pedig a furmint szüretje még távolabb van, inkább október elején lesz esedékes. Természetesen a szüret időpontjának megválasztása leginkább attól függ, milyen bort szeretnénk készíteni, illetve attól, hogy milyen kondícióban van a szőlőnk. A betegséget, jégverést szenvedő ültetvényekben jóval nagyobb az esélye a rothadásnak, illetve a nem kívánatos esetsavas erjedésnek is, így ezekben a szőlőkben koraibb szüret is indokolt lehet.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben