kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

Az Ekobrik gépeket vásárolt a támogatásból

ekobrik4019Somi Loris még egyetemista volt, amikor 2016-ban megalapította az Ekobrik Kft.-t. A Pártosfalván üzemelő cég fő tevékenysége a fafeldolgozás, tűzifa és gyújtós előállítása. A tervek megvalósításához az MMÖNK gazdaságfejlesztési pályázatán mintegy 65 ezer euró támogatást nyert, amiből gyártósort állított fel.

– Már gyermekkoromban foglalkoztatott, hogy valamikor saját vállalkozásom legyen. A lendvai gimnázium befejezése után a Maribori Elektro-, Számítástechnikai és Informatikai Egyetemre iratkoztam be magasfeszültség és energetika szakra. Az egyetemen mint fiatal kutató dolgoztam, most pedig PhD-hallgató vagyok – mondta eddigi nem mindennapi pályafutásáról a hosszúfaluhegyi Somi Loris, az Ekobrik Kft. igazgatója. Nem mindennapi vállalkozó tehát, hiszen doktoranduszként korszerűen felszerelt laboratóriumban végezhetne kutatói munkát, ezzel szemben Loris a vállalkozói szférában keresi a kihívásokat. Konkrétan a pártosfalvi egykori cukorrépatelepen létrehozott, frissen felszerelt üzemében.

 

 

– Az energia számtalan formában jelen van a mindennapjainkban, a szakmám is az energetikáról szól, ezért látok kapcsolódást a szakmám és a cégem tevékenysége között. Az Ekobrik Kft. fafeldolgozással, tűzifa és gyújtós előállításával foglalkozik. Alapjában nehéz, fizikai erőt igénylő tevékenységről lenne szó, de szerencsére mára a kézi munkát a precízen kifejlesztett technológia váltotta fel – mondta Somi Loris.

– A gépek viszonylag drágák, s a projektünk nagy befektetésnek számít, viszont rengeteg emberi munkát takarít meg és nagyobb hatékonyságot jelent. Szlovén és osztrák gyártmányú gépeket vásároltunk. A gépsor automatizált, amit egyetlen dolgozó irányít. Gyakorlatilag nincs fizikai megterhelés. Minimalizálódnak a költségek, kisebb a balesetveszély és nagyobb a napi termelési kapacitás – mondta a gépsort megmutatva a vállalkozó. Az Ekobrik Kft. teljes beruházásának értéke 105 ezer euró, amire 25 százalékos önrész biztosítása mellett mintegy 64 ezer euró vissza nem térítendő támogatást nyert az MMÖNK-tól a nemzetiségi közösség gazdasági alapjának serkentését szolgáló pályázaton.

A berendezések egyedileg, külön megrendelésre készültek, így hosszabb szállítási időt igényeltek. A támogatással komplett fafeldolgozó gépsort vásároltak, mely öt gép egységét jelenti: tűzifa-automata gép, tűzifatisztító gép, csomagológép, gyújtóst gyártó gép és teleszkópos rakodó. A gépsorral már októberben elindulhat a gyártás.

– Abból kiindulva, hogy még mindig a fa a legelterjedtebb fűtőanyag, a beszállítói és értékesítési piacunk elsősorban Szlovénia, de külföldi partnerekkel is egyeztetünk az együttműködésről. A Muravidéken házhoz is tudunk szállítani, de a nagykereskedelemben is kapható lesz minden gyártott késztermékünk, a csomagolt és az ömlesztett tűzifa, valamint a gyújtós.

Az Ekobrik Kft. a helyi felvásárlással ösztönzi az erdőtulajdonosokat is az erdők folyamatos tisztítására, ami megakadályozhatja a kártevők, betegségek terjedését. A cég farönköket vásárol és dolgoz fel.

A magyar nemzeti közösség gazdasági alapjának serkentési programja 2020-ban lejár, de van már kezdeményezés a meghosszabbítására, a kis- és közepes vállalatok fejlesztési stratégiájának elkészítésére.

– Az ilyen pályázatok nagyon hasznosak, hiszen az új vállalatoknak fejlődési és piacra törési lehetőséget jelentenek. A saját erőnkből a projekt nem lett volna megvalósítható. Rengeteg a jó ötlet, s amennyiben az ilyen támogatások megmaradnak, új cégek nyílhatnak a közeljövőben is. A pályázati feltételeknél a jövőben talán fontos lenne a projekt hosszabb megvalósítási ideje, hiszen a legtöbb gép egyedi, külön megrendelésre készül, amivel a beszerzési idő hosszabbá válik. Csökkenteni kellene azonban a pályázaton kívüli bürokráciát, lerövidíteni az engedélyeztetés folyamatát – fejtette ki Somi Loris, az Ekobrik Kft. igazgatója.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben